Angajatorul poate acorda tichete cadou salariatilor numai cu destinatii sociale (spre exemplu: Paste, Craciun, ziua salariatului) in conditiile in care angajatorul procura aceste tichete de la o unitate emitenta.
Potrivit prevederilor art.1 din Legea nr. 193/2006, privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, societatile si institutiile care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou si a tichetelor de cresa.
Art. 2 alin.(1) stabileste faptul ca tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.
Angajatii pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale. Astfel, angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, in categoria cheltuielilor sociale.
In conditiile in care tichetele cadou sunt acordate salariatilor (indirect) de catre furnizor, nu de catre angajator, acestea se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Potrivit specialistilor Portalcodulmuncii.ro, suma de 150 de lei acordata sub forma tichetelor cadou este neimpozabila doar cand este acordata de angajator cu ocazia Pastelui, Craciunului, 1 iunie (salariatilor care au copii minori) sau salariatelor de 8 Martie.
Asadar, tichetele cadou oferite de furnizori reprezinta venituri din alte surse, iar impozitul pe venituri din alte surse se va retine pe intreaga valoare, in cazul in care aceasta depaseste suma de 150 de lei.