Studiu de caz: Beneficiarii veniturilor din activitati desfasurate in baza unei conventii civile

26 August 2011
26 August 2011
Codul fiscalCodului civilcontract/ conventie civila
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 29.08.2011

Cum se va proceda in situatia in care, in cazul unui CAR pensionari, remunerarea persoanelor se face pe baza de conventie civila, veniturile fiind din alte surse? In ce masura este corecta remunerarea acestora de trei ori pe an si retinerea de catre platitorul de venit a unui impozit de 16%? Care sunt conditiile legale care reglementeaza aceasta situatie si care sunt optiunile de impozitare in cazul de fata?

In primul rand, se retine ca beneficiarul veniturilor din activitati desfasurate in baza unui contract/ conventie civila incheiate potrivit Codului civil poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:

1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut.
2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 52 indice 2 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.

Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

In consecinta, platitorul veniturilor din contracte incheiate potrivit Codului civil retine fie impozit in cota de 10%, fie impozit in cota de 16%, in functie de optiunea de impunere exercitata in scris in momentul incheierii contractului de beneficiarul veniturilor.

In ceea ce priveste contributiile sociale, daca beneficiarii veniturilor au calitatea de pensionari, ei nu datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat si contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj. Pe cale de consecinta, platitorul veniturilor nu are obligatia de a retine, calcula si vira contributii sociale pentru veniturile obtinute in baza contractelor incheiate potrivit Codului civil de catre persoane care au calitatea de pensionari.

Incepand cu veniturile realizate după data de 1 ianuarie 2011 daca persoanele fizice opteaza pentru impozitarea veniturilor obtinute in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil cu impozit final, veniturile nu vor mai fi calificate drept venituri din alte surse, ci tot venituri din activitati independente.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]