Incepem prin a va mentiona ca potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare.
Astfel, durata minima reglementata de Codul muncii in prezent este de 20 de zile lucratoare. La alin. (2) al art. 145 se prevede ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu repectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
"Va rog sa-mi comunicati care este numarul minim de zile de concediu de odihna care trebuie acordate salariatilor care nu lucreaza in societati pentru care exista contract colectiv de munca aplicabil."
ATENTIE!
Pentru societatile infiintate anterior anului 2011, durata minima a concediului de odihna anual este de 21 de zile lucratoare. Clauza apartine contractului colectiv de munca unic la nivel national care a fost valabil pana in decembrie 2010.
Societatile care erau infiintate in acel moment au preluat clauzele din contractul colectiv de munca unic la nivel national care era aplicabil tuturor societatilor si celor care aveau doar un salariat, in regulamentele interne si in contractele individuale de munca.
Cel mai indicat este sa verificati daca exista la nivel de unitate o astfel de clauza prevazuta in regulamentul intern sau in contractele individuale de munca incheiate anterior anului 2011.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<