Incepem prin a va mentiona ca potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare.
Astfel, durata minima reglementata de Codul muncii in prezent este de 20 de zile lucratoare. La alin. (2) al art. 145 se prevede ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu repectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
"Va rog sa-mi comunicati care este numarul minim de zile de concediu de odihna care trebuie acordate salariatilor care nu lucreaza in societati pentru care exista contract colectiv de munca aplicabil."
ATENTIE!
Pentru societatile infiintate anterior anului 2011, durata minima a concediului de odihna anual este de 21 de zile lucratoare. Clauza apartine contractului colectiv de munca unic la nivel national care a fost valabil pana in decembrie 2010.
Societatile care erau infiintate in acel moment au preluat clauzele din contractul colectiv de munca unic la nivel national care era aplicabil tuturor societatilor si celor care aveau doar un salariat, in regulamentele interne si in contractele individuale de munca.
Cel mai indicat este sa verificati daca exista la nivel de unitate o astfel de clauza prevazuta in regulamentul intern sau in contractele individuale de munca incheiate anterior anului 2011.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<