Indemnizatia de delegare este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioada exercitarii temporare din dispozitia angajatorului a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului de munca al salariatului. Acest drept se acorda in temeiul art. 41 - 48 din Codul muncii, salariatul avand dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Deductibilitatea cheltuielilor cu indemnizatia platita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, prevazuta de art. 48 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal, vizeaza, asadar, salariatii contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, determinand venitul net supus impozitarii pe baza contabilitatii in partida simpla.
Asadar, o persoana fizica autorizata nu poate primi indemnizatie de delegare in desfasurarea activitatii sale independente, pentru deplasarile in interesul afacerii intr-o alta localitate, dar are dreptul la deducerea cheltuielilor de deplasare efectuate, precum cazarea si transportul, astfel cum se prevede la pct. 38 liniuta a 19-a din Normele metodologice pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal.
In masura in care deplasarea intr-o alta localitate vizeaza participarea la congrese si alte intruniri cu caracter profesional, cheltuielile ocazionate de aceasta deplasare sunt si acestea deductibile potrivit pct. 38 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<