Zilele de concediu fara plata, diminueaza zilele de concediu de odihna?

concediu de odihnaconcediu fara platacodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vom preciza, prin cele ce urmeaza, care este numarul de zile de concediu de odihna la care are dreptul un salariat care isi ia, pe parcursul unui an, concediu fara plata de 90 de zile.  Zilele de concediu fara plata, diminueaza zilele de concediu de odihna?

Raspuns:

Concediul fara plata constituie un drept al salariatului, nu o obligatie. Astfel, concediul fara plata constituie, potrivit art. 54 din Codul muncii , caz de suspendare a contractului individual de munca, prin acordul partilor, daca este solicitat de catre salariat pentru efectuarea studiilor sau pentru interese personale.

De asemenea, art. 153 alin.(1) din Codul muncii stabileste ca pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata. Durata concediului fara plata se stabileste, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Potrivit art. 49 alin. (2) si (3) din Codul muncii , suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale mentionate mai sus din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Daca prin contractul individual de munca, contractul colectiv sau regulamentul intern nu aveti instituita o clauza potrivit careia pe durata suspendarii contractului de munca pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele de prestare a muncii si de plata a salariului, la calculul zilelor de concediu de odihna vor fi eliminate cele 3 luni in care salariatul s-a aflat in concediu fara plata.

Astfel, pentru calculul zilelor de concediu de odihna se scand cele 3 luni din cele 12 luni ale anului.

21 zile CO : 12 luni/1n = 1,75 zile CO/luna
12 luni - 3 luni concediu fara plata = 9 luni
9 luni x 1,75 zile CO/luna = 16 zile CO.

Pe cale de consecinta, salariatul care a beneficiat de concediu fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale va beneficia de un numar de 16 zile de CO. Atentie, daca salariatul a beneficiat de concediu fara plata pentru formare profesionala va beneficia de 21 de zile de CO pe an, concediul fara plata pentru formare profesionala nu diminueaza perioada concediului de odihna. D asemenea, salariatul va beneficia de concediu de odihna integral daca exista clauza mentionata mai sus (ex. in Regulanentul intern) cu privire la drepturile si obligatiile partilor contractante pe durata suspendarii contractului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnaconcediu fara platacodul muncii

Data aparitiei: 17 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Zilele de concediu fara plata, diminueaza zilele de concediu de odihna? Nota: 2.83 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]