Intrebare: Este in regula daca angajatul doreste ca zilele de concediu aferente unui an sa-i fie platite si angajatorul este de acord? Mentionez ca, contractul de munca nu inceteaza.
Raspuns:
Zilele de concediu de odihna neefectuate nu pot fi platite decat in situatia incetarii contractului de munca.
Potrivit art. 146 alin. (3) din Codul muncii , angajatorul este obligat sa acorde concediu de odihna, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
La alineatul (4) al aceluiasi articol, legiuitorul stabileste conditiile in care este permisa compensarea in bani a concediului de odihna.
Astfel, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
De exemplu, salariatul va efectua in natura, pana la data de 31.12.2012, zilele de concediu de odihna neefectuate, aferente anului 2011, 2010 sau 2009.
Angajatorul poate fi sanctionat de inspectoratul teritorial de munca cu ocazia unui control sau ca urmare a unei sesizari.
Potrivit art. 6 din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, in indeplinirea obiectivelor, Inspectia Muncii controleaza stabilirea si acordarea drepturilor cuvenite salariatilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Potrivit art. 21 din Legea 108/1999 , persoanele fizice sau juridice controlate au obligatia de a pune la dispozitia inspectorilor de munca documentele si informatiile solicitate de catre acestia, necesare controlului ori cercetarii evenimentului.
Refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la îndeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 ÅŸi 19, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.