Recuperarea costurilor pentru formare profesionala

formare profesionalacurstitlu executoriuact aditional
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Cum se trateaza din punct de vedere fiscal imputarea unui curs salariatului societatii, daca acesta a semnat un angajament de plata precum si un act aditional la contractul individual de munca prin care este de acord cu retinerea din salariu. Daca contravaloarea acestui curs se retine direct din salariu pe baza angajamentului de plata, mai este necesara emiterea facturii fiscale (factura initiala de la furnizorul cursului nu continea tva)?

Raspuns:

Participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa salariatului sau a angajatorului. Potrivit art. 197 alin. (1) din Codul muncii in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
 
Art. 198 alin. (1) din acelasi cod stabileste ca salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional iar la alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

Daca salariatul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin actul aditional, angajatorul se va adresa instantei de judecata pentru recuperarea pagubei fara a putea face retineri din salariu in baza angajamentului de plata. Aceasta, intrucat, retinerea constituie o modalitate de executare silita, executare ce poate fi realizata numai in baza unui titlu executoriu iar art. 169 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

Angajamentul de plata nu constituie titlu executoriu, astfel incat, daca salariatul nu isi respecta obligatiile asumate, efectuand de bunavoie plata, utilitatea angajamentului se manifesta doar sub aspect probatoriu, in cadrul procesului declansat de angajator pentru recuperarea daunelor ce i-au fost cauzate.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formare profesionalacurstitlu executoriuact aditional

Data aparitiei: 10 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Recuperarea costurilor pentru formare profesionala Nota: 3.5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]