Recuperarea costurilor pentru formare profesionala

10 Septembrie 2012
10 Septembrie 2012
formare profesionalacurstitlu executoriuact aditional
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Cum se trateaza din punct de vedere fiscal imputarea unui curs salariatului societatii, daca acesta a semnat un angajament de plata precum si un act aditional la contractul individual de munca prin care este de acord cu retinerea din salariu. Daca contravaloarea acestui curs se retine direct din salariu pe baza angajamentului de plata, mai este necesara emiterea facturii fiscale (factura initiala de la furnizorul cursului nu continea tva)?

Raspuns:

Participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa salariatului sau a angajatorului. Potrivit art. 197 alin. (1) din Codul muncii in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
 
Art. 198 alin. (1) din acelasi cod stabileste ca salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional iar la alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

Daca salariatul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin actul aditional, angajatorul se va adresa instantei de judecata pentru recuperarea pagubei fara a putea face retineri din salariu in baza angajamentului de plata. Aceasta, intrucat, retinerea constituie o modalitate de executare silita, executare ce poate fi realizata numai in baza unui titlu executoriu iar art. 169 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

Angajamentul de plata nu constituie titlu executoriu, astfel incat, daca salariatul nu isi respecta obligatiile asumate, efectuand de bunavoie plata, utilitatea angajamentului se manifesta doar sub aspect probatoriu, in cadrul procesului declansat de angajator pentru recuperarea daunelor ce i-au fost cauzate.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]