Va informam ca secretarul de stat din Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) a declarat ca evolutia tehnologica nu va duce la pierderea de locuri de munca, ci vor exista posturi mai bine platite unde se va putea munci fizic mai putin.
Mai degraba, ar putea fi considerata un avantaj pentru oameni, potrivit
Agerpres:
"Noi vedem evolutia tehnologica ca un avantaj pentru oameni. Nu suntem pesimisti sa spunem ca aceasta va duce la pierderea de locuri de munca. Nu, va duce la existenta unor locuri de munca mai bine platite si unde se va putea munci fizic mai putin. Pentru asta este nevoie, evident, de calificare si recalificare permanenta pe parcursul intregii vieti profesionale. Aceasta este provocarea pe care o avem nu doar in Romania, ci in toata Europa, si nu doar in toata Europa, ci in toata lumea, pentru ca suntem intr-o competitie globala. Locurile de munca clasice evident ca vor disparea. O spun ori de cate ori am ocazia, ca asa cum nu mai exista cosarul sau persoanele care lustruiau pantofii, fiindca intre timp tehnologia a evoluat, tot asa unele locuri de munca clasice n-o sa mai existe. Este evident ca evolutia tehnologica din ultimii ani a fost una covarsitoare. Daca stau sa ma gandesc, cand m-am nascut eu, in 1980, exista telefonul fix si cand eram adolescent trebuia sa ma duc la posta, la telefonul public, daca voiam sa sun o colega, sa o invit la o prajitura. Iata, astazi, in 2024, avem niste computere la purtator prin care trimitem inclusiv documente scanate color si aprobam si semnam electronic tot felul de documente si noi, cei de la stat", a afirmat Vasilcoiu.
Institutiile trebuie sa se adapteze la schimbarile tehnologice:
"Avem si in Planul National de Redresare si Rezilienta digitalizare. Am inceput, ce-i drept, mai timid si la nivelul Guvernului, inclusiv la nivelul Ministerului Muncii. Am reusit sa facem ca, in cazul anumitor servicii sau institutii sa se poata interactiona digital si online cu ele si sa nu mai fie nevoie de prezenta fizica a beneficiarului, astfel incat acesta sa nu mai faca o mie de drumuri sau sa-l mai intorci, ca n-are nu stiu ce stampila sau nu stiu ce dosar cu sina... E un "must", un imperativ sa ne adaptam in permanenta la schimbarile acestea, pentru ca vor fi din ce in ce mai multe", a concluzionat reprezentantul Ministerului Muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<