Acordare preaviz in cazul concedierii colective

Codul munciiconcedierepreaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Am efectuat o concediere colectiva de 60 de persoane. Va rog sa imi spuneti daca pot emite Notificarea de preaviz la comun cu anexa in spate nominala cu persoanele implicate care vor lua la cunostiinta SAU este nevoie de Notificare individuala?

Raspuns: Acordarea preavizului este un moment premergator incetarii contractelor individuale ale salariatilor prin concediere. Astfel, fie ca este vorba de concediere colectiva sau de concediere individuala, salariatii au dreptul la un preaviz, ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare conform art. 75 alin. (1) din Codul muncii , republicat. Exista insa posibilitatea ca salariatii sa aiba dreptul la un preaviz mai mare daca prin contractul individual de munca ori prin contractul colectiv de munca aplicabil, deci inclusiv cel de nivel superior, se prevede un astfel de drept, astfel incat vor beneficia de acest drept superior.

Respectarea procedurii de concediere presupune si respectarea termenului de preaviz, deoarece acordarea preavizului este inclusa procedurii ce vizeaza concedierea salariatului, iar concedierea dispusa fara acordarea acestui preaviz este lovita de nulitate absoluta.

Codul muncii nu prevede in cazul concedierii salariatului obligatia angajatorului de a comunica preavizul printr-o notificare separata de decizia de concediere, nu stabileste o procedura privind acordarea preavizului in cazul concedierii. In toate cazurile insa preavizul trebuie sa fie acordat, adica trebuie ca salariatii sa beneficieze efectiv de preaviz in caz de concediere. Numai continutul deciziei de concediere are o reglementare legala si obligatorie, concedierea dispusa cu nerespectarea conditiilor de forma fiind lovita de nulitate absoluta.

Asadar, legea nu stabileste modalitatea prin care se acorda preavizul, astfel incat, in lipsa unei prevederi exprese in legislatia muncii, dovada comunicarii acordarii preavizului apreciem ca poate fi facuta prin orice inscris emanand de la angajator

In materia concedierii exista practica preavizarii salariatilor prin inscrisuri separate deciziilor de concediere. In aceasta situatie apreciem ca notificarea (instiintarea) de preaviz poate fi emisa inclusiv ca un document comun pentru toti salariatii implicati in concediere, esential sub aspectul preavizului fiind prin urmare sa puteti face dovada, in eventualitatea contestarii masurii de concediere in instanta, ca salariatilor li s-a acordat efectiv.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiconcedierepreaviz

Data aparitiei: 29 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Acordare preaviz in cazul concedierii colective Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]