Curtea de Casatie a facut dreptate in cazul unei salariate angajate inca din anul 1978 ca medic anestezist care a ocupat si functia de conducere in cadrul unitatii angajatoare. In 2005 aceasta a sesizat Tribunalul Muncii, invocand motivul hartuirii morale. La cateva luni dupa aceasta cerere, angajata in cauza a fost concediata pe motiv de abatere grava.
Cererea de hartuire morala a fost admisa de Curtea de Apel care a pronuntat si nulitatea concedierii, obligandu-l pe angajator la plata de daune catre reclamanta. In acelasi timp insa, angajatorul a facut apel la Curtea de Casatie si a invocat drept motiv al concedierii comportamentul agresiv al angajatei, mentionand ca instanta de fond a incalcat anumite prevederi din Codul muncii prin declararea concedierii ca fiind nula.
Recursul a fost insa respins de Curtea de Csaatie care a precizat ca potrivit art. L. 1152-2 ÅŸi L. 1152-3 din Codul muncii, disponibilizarea unui angajat pentru denuntarea sau refuzul de a denunta fapte repetate de hartuire morala este nula.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Portal Codul Muncii
250 Modele Fise de Post
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In concluzie, sentinta emisa de Curtea de Apel este justa si vine ca urmare a constatarii existentei unui caz de hartuire morala. In plus, referitor la reactia agresiva a salariatei, s-a considerat ca modul de a se comporta a fost doar un raspuns la actiunea de hartuire.