Va amintim faptul ca in data de 19 septembrie, in Monitorul Oficial a fost publicata Legea 123/2014 (legea poate fi consultata aici) ce reglementeaza masura de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori. Oficial, legea intra in vigoare de la 1 octombrie 2014.
In cadrul Legii se prevad noile cote de CAS, dupa cum urmeaza:
a) 26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;
b) 31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
c) 36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
“Aplicarea acestei masuri va contribui la atragerea investitiilor si la stimularea muncii in Romania. Reducerea poverii fiscale asupra fortei de munca va sustine crearea de noi locuri de munca, generand efecte economice pozitive atat pentru companii, cat si pentru salariati”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul de Finante.
Conform unui studiu realizat de Accace, diminuarea CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori, de la 20,8% la 15,8% aduce Romania pe locul al doilea in regiune, in topul celor mai mici costuri cu asigurarile sociale, dupa Slovacia.
Presedintele Traian Basecu considera ca dupa alegerile prezidentiale, reducerea CAS va fi anulata, citeaza Mediafax:
"In sfarsit, este nevoia de asigurare a componentei autohtone la credite externe si la finantarile nerambursabile de la UE.
Aici se mai intampla doua lucruri: suprapunerea a doua programe, 2007 - 2014 si 2014 - 2020, ceea ce inseamna ca trebuie cofinantate doua programe.
In cazul in care acordul cu FMI continua, el se termina in mai 2015, deci trebuie sa crestem cu 10% cofinantarea la toate proiectele.
Evaluarea mea este ca la cofinantare trebuie sa avem o crestere de minim inca 2,5 miliarde de lei. Daca le luam pe toate la un loc, avem 15 miliarde de lei.
Din experienta, afirm ca acest lucru nu e posibil, 15 miliarde de lei inseamna 3,2 miliarde de euro in plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins. Presupun ca pana la finele anului Guvernul are cateva solutii. Una, foarte probabila, anularea reducerii CAS imediat dupa alegerile prezidentiale. A doua, cresterea taxelor. Nu exista solutie, nu exista alternativa la aceste doua masuri".
Mai multe informatii puteti gasi in articolul special din Legea 123/2014 - Reducerea CAS de la 1 Octombrie 2014