Raspuns:
Conform art. 37 alin. (2) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din OUG 158/2005. In aceasta situatie, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.
Medicul care acorda concediul medical trebuie sa bifeze pe certificatul medical in partea dreapta sus "Initial" sau "In continuare".
De asemenea, in cazul unui concediu medical in continuare, trebuie sa fie completata seria certificatului initial.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Certificatul de concediu medical acordat in continuare este certificatul care prelungeste concediul medical anterior neintrerupt pentru aceiasi afectiune (acelasi cod de diagnostic). Art. 15 din Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical aprobate prin OMS 233/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, defineste codul de indemnizatie astfel: pentru codul de diagnostic care a determinat eliberarea certificatului de concediu medical se va inscrie codul corespunzator al indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate (1-15), in cifre si litere, conform specificatiilor de pe verso-ul certificatului de concediu medical.
Conform art. 26 din aceleasi instructiuni, la rubrica cod diagnostic se inscrie codul bolii care a determinat incapacitatea temporara de munca, recuperarea capacitatii de munca, sarcina si lauzia sau necesitatea ingrijirii copilului bolnav.
Astfel, exista posibilitatea ca acelasi cod de diagnostic sa corespunda unor coduri de indemnizatii diferite.
De exemplu, in caz de urgente medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea in spital, art. 31 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevede ca, concediul medical se acorda de medicul care a asistat urgenta (medic de familie, medic din ambulatoriul de specialitate, de la camera de garda, structuri de primire urgente, ambulanta, centru de permanenta), pentru o perioada de maximum 5 zile calendaristice. Daca incapacitatea temporara de munca se mentine, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceeasi afectiune, dar nu pentru cod de indemnizatie de urgenta (06), in conditiile si pe duratele stabilite de lege.
In consecinta, in anumite situatii, exista posibilitatea ca pe un certificat medical acordat in continuare sa fie inscris un cod de indemnizatie diferit de codul de indemnizatie inscris pe certificatul initial.
Declaratia 112 permite introducerea celor doua concedii medicale (concediu initial - cod indemnizatie 06 si concediu in continuare - cod indemnizatie 01). In formular se vor introduce datele aferente concediului initial (Sectiunea D - Randurile 1 - 21). Dupa completare se bifeaza "ADAUGA CM" si se introduc datele pentru concediul medical "in continuare".