legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Un nou tip de PENSIE va aparea in Romania. Ce trebuie sa stii despre pensiile ocupationale

pensie ocupationalaproiect de lege pensie ocupationalafonduri de pensiepensii ocupationale
Vesti bune pentru romani, in contextul in care Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementeaza cadrul legal necesar pentru infiintarea schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora.

In acest sens, angajatorii ar putea stabili cuantumuri diferentiate de contributie pentru salariati, in functie de vechime, functie sau drepturi salariale.

Proiectul de lege transpune Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European si a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activitatile si supravegherea institutiilor pentru furnizarea de pensii ocupationale (IORP) si creaza premisele pentru obtinerea unei pensii ocupationale, suplimentara, distincta si in completarea tipurilor de pensii acordate in Romania.

“Sistemul de pensii ocupationale este important pentru ca el creaza premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii. Obiectivul nostru este ca, odata familiarizati cu acest pilon de pensii, cetatenii sa fie stimulati sa economiseasca, iar angajatorii sa le ofere astfel de beneficii. Acest proiect de lege urmareste garantarea unui nivel suplimentar de securitate pentru viitorii pensionari, prin impunerea unor reguli de supraveghere, precum si de gestionare eficienta a sistemului de pensii ocupationale”, sustine ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.

Initiativa constituirii unui fond de pensii ocupationale apartine exclusiv unui administrator autorizat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in timp ce schema de pensii este stabilita de catre fiecare angajator care doreste si are capacitatea financiara sa ofere angajatilor sai astfel de beneficii.


Angajatorii vor fi obligati sa ofere informatii despre schema pensiilor ocupationale tuturor salariatilor!


Astfel, daca un angajator decide sa stabileasca o schema de pensii ocupationale, el este obligat sa ofere informatii despre aceasta tuturor angajatilor sai si poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru lucratori pe criterii de vechime, functie sau drepturi salariale. Totodata, pensia ocupationala este facultativa, ceea ce inseamna ca incheierea unor relatii contractuale intre o persoana si un angajator nu poate fi conditionata de obligarea persoanei respective sa contribuie in nume propriu la un fond de pensii ocupationale.

In ceea ce priveste activitatea administratorului fondului de pensii ocupationale, actul normativ aprobat stabileste ca acesta are obligatii de informare catre angajator si participantii la fond, dar si obligatii de raportare catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). In acelasi timp, administratorul este cel care reprezinta fondul in raporturile cu tertii, inclusiv in fata instantelor judecatoresti.

Proiectul de lege mai prevede, printre altele, ca participantul la un fond de pensii ocupationale poate fi orice persoana care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si care indeplineste conditiile prevazute in schema/prospectul fondului de pensii ocupationale. De asemenea, la un fond de pensii ocupationale pot participa angajatii unuia sau ai mai multor angajatori.


Contributiile vor fi colectate tot de catre angajatori

Contributiile angajatorului si ale angajatului se datoreaza, se colecteaza si se vireaza de catre angajator, iar cele ale persoanelor care obtin venituri din activitati independente sunt virate direct de catre acestea.

Participantii vor putea sa-si transfere valoarea activului personal de la un fond/fonduri la un alt fond de pensii ocupationale sau facultative, fara penalitati, prin crearea mecanismelor de evidenta pe conturi individuale.

De asemenea, o persoana poate participa la mai multe fonduri si le poate cumula la momentul deschiderii dreptului de pensie, iar interesele participantilor si ale beneficiarilor vor fi protejate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.


Sursa: Ministerul Muncii


de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie ocupationalaproiect de lege pensie ocupationalafonduri de pensiepensii ocupationale

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 28 August 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Un nou tip de PENSIE va aparea in Romania. Ce trebuie sa stii despre pensiile ocupationale Nota: 4.75 din 5 - 6 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariati cu loc de munca mobil. Scopul indemnizatieiIntrebare: Putem acorda salariatilor o indemnizatie care sa poarte numele de "indemnizatie de mobilitate santier" , fara ca aceasta sa fie asociata cu clauza de mobilitate in sensul prezentat de Codul muncii, fiind doar o coincidenta de nume? Mentionam ca aceasta indemnizatie va fi considerata venit salarial pe statul de plata si va fi impozitata in concecinta (CAS, CASS si impozit), avand acelasi regim ca si o prima/bonus .
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Suspendare colectiva in baza art. 54 din Codul muncii. Document portabil A1Intrebare: A. O companie cu CAEN 3320, intentioneaza sa infiinteze si o alta societate (cu acelasi actionariat) care sa aiba CAEN 7820, respectiv agent de munca temporara. Se poate ca aceasta dintai sa suspende conf. art 54 din Codul muncii CIM al unor salariati pe care sa-i angajeze temporar la cealalta societate unde sa aiba statut de angajat temporar, iar dupa incheierea misiunii temporare in strainatate sa-i fie suspendat/incetat acest CIM si sa fie reactivat contractul individual de munca normal la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]