Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat si publicat Brosura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT). Persoanele fizice care obtin venituri din vanzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de continut sub forma unor fisiere digitale (NFT), in conditiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, au obligatia de a declara aceste venituri, indiferent daca aceste venituri sunt realizate din Romania sau din strainatate, in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
In cazul veniturilor obtinute de persoanele fizice care tranzactioneaza creatii NFT, altele decat autorii care fac publice spre vanzare creatiile lor, esenta tranzactiei, respectiv a activitatii desfasurate/prestate conduce la incadrarea veniturilor obtinute in categoriile de venit definite de legislatia fiscala in vigoare si la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum si pentru calcularea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate.
Materialul elaborat de specialistii Directiei generale de asistenta pentru contribuabili este accesibil pe portalul
www.anaf.ro.
ANAF va continua sa extinda numarul materialelor informative dedicate persoanelor fizice si juridice. Rolul ghidurilor fiscale elaborate de specialistii ANAF este de a sprijini si asista contribuabilii sa se conformeze voluntar la declararea veniturilor realizate si la plata impozitelor si contributiilor datorate, informeaza Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<