Ce risc aduc pensiile daca vor fi majorate prin calendarul actual de aplicare a Legii pensiilor?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
15 Iunie 2020
15 Iunie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
legea pensiilor 2020majorare pensiiprincipiul contributivitatiiconsiliul fiscal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intr-un raport recent, Consiliul Fiscal aminteste ca "Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, "desi motivata de necesitatea de a corecta inechitati, complica mult constructia bugetara pe termen mediu intrucat prevederile privind majorarea punctului de pensie (de la 1.265 lei in prezent la 1.775 lei din 1 septembrie 2020 si, respectiv, la 1.875 lei incepand cu 1 septembrie 2021), modificarea formulei de calcul si noile drepturi instituite implica cheltuieli suplimentare de o magnitudine foarte mare".
 
Daca se mentine calendarul actual de aplicare a Legii pensiilor fara sa se ia masuri compensatorii credibile si de amploare, ar fi cvasi-imposibila o reducere a deficitului bugetar in 2021 fata de nivelul din anul curent, in conditiile in care acesta este deja periculos de inalt, atrage atentia Consiliul Fiscal, potrivit Agerpres.
 
De asemenea, potrivit aceleiasi surse, cheltuielile cu asistenta sociala au ajuns in anul 2019 la nivelul de 10,8% din PIB si, potrivit calculelor Consiliului Fiscal, acestea sunt previzionate sa se majoreze pana la nivelul de 12,2% din PIB in 2020, 14,4% din PIB in 2021 si, respectiv, pana la 15,5% din PIB in 2022, chiar si fara a lua in considerare impactul pandemiei COVID-19 asupra PIB.
 
In plus, sunt aratate riscurile foarte mari privind sustenabilitatea financiara a sistemului de pensii si se aduc argument ferme pentru mentinerea  "progreselor realizate, atat din perspectiva principiilor introduse (folosirea exclusiva a principiului contributivitatii in determinarea pensiei), cat si din perspectiva respectarii mecanismului de indexare introdus de Legea pensiilor".
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]