Concediu medical. Stagiul de cotizare obligatoriu. VIDEO

OUG 158/2005concediul medicalstagiu de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O persoana care s-a angajat in data de 09.03.2012 a adus urmatoarele concedii medicale:

- perioada 14-18.04.2012 CM initial, cod indemnizatie 06- cod diagnostic X
-perioada 19-30.04.2012 CM continuare, cod indemnizatie 01- cod diagnostic X (acelasi ca cel initial).

Avand in vedere ca primul certificat medical are codul de indemnizatie 06 nu avem nevoie de stagiu de cotizare, iar baza de calcul este :

- numarul de zile lucrate(asigurate) este 16, iar suma asigurata 600

De aici rezulta o baza de calcul zilnica de 60016 si rationamentul merge mai departe.

Cum se pune problema cu certificatul medical in continuare cu cod de indemnizatie 01, avem stagiu de cotizare(cel putin 1 luna (22 zile) in ultimele 12) in conditiile in care persoana nu a mai avut si alte venituri din salarii sau asimilate in ultimele 12 in afara de perioada lucrata la prezentul angajator?

Mentionez ca persoana a lucrat in zilele din luna 4 pana la inceputul concediului medical, dar conform legii acest zile fac parte din stagiul de cotizare, care trebuie cautat in ultimele 12 luni anterioare inceperii riscului.




Solutie oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro:

In conformitate cu prevederile art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor medicale si indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului si indemnizatiei de incapacitate temporara de munca este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

La art. 12 din Normele de aplicare a ordonantei se precizeaza ca, in intelesul prezentelor norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatie in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

Astfel, observam ca stagiul de cotizare de cel putin 22 de zile trebuie sa se regaseasca in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, asa incat, daca concediul medical este acordat in luna aprilie 2012 stagiul de cotizare trebuie sa se regaseasca in perioada 01 aprilie 2011 – 31 martie 2012. In speta, daca in aceasta perioada nu ati identificat un numar de 22 de zile in care salariatul a realizat venituri asupra carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii si salariatul nu s-a aflat intr-una dintre situatiile asimilate prevazute de OUG 158/2005, apreciem ca, conditia stagiului de cotizare nu este indeplinita.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 158/2005concediul medicalstagiu de cotizare

Data aparitiei: 29 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical. Stagiul de cotizare obligatoriu. VIDEO Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]