- perioada 14-18.04.2012 CM initial, cod indemnizatie 06- cod diagnostic X
-perioada 19-30.04.2012 CM continuare, cod indemnizatie 01- cod diagnostic X (acelasi ca cel initial).
Avand in vedere ca primul certificat medical are codul de indemnizatie 06 nu avem nevoie de stagiu de cotizare, iar baza de calcul este :
- numarul de zile lucrate(asigurate) este 16, iar suma asigurata 600
De aici rezulta o baza de calcul zilnica de 60016 si rationamentul merge mai departe.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Cum se pune problema cu certificatul medical in continuare cu cod de indemnizatie 01, avem stagiu de cotizare(cel putin 1 luna (22 zile) in ultimele 12) in conditiile in care persoana nu a mai avut si alte venituri din salarii sau asimilate in ultimele 12 in afara de perioada lucrata la prezentul angajator?
Mentionez ca persoana a lucrat in zilele din luna 4 pana la inceputul concediului medical, dar conform legii acest zile fac parte din stagiul de cotizare, care trebuie cautat in ultimele 12 luni anterioare inceperii riscului.
Solutie oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro:
In conformitate cu prevederile art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor medicale si indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului si indemnizatiei de incapacitate temporara de munca este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
La art. 12 din Normele de aplicare a ordonantei se precizeaza ca, in intelesul prezentelor norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatie in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Astfel, observam ca stagiul de cotizare de cel putin 22 de zile trebuie sa se regaseasca in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, asa incat, daca concediul medical este acordat in luna aprilie 2012 stagiul de cotizare trebuie sa se regaseasca in perioada 01 aprilie 2011 – 31 martie 2012. In speta, daca in aceasta perioada nu ati identificat un numar de 22 de zile in care salariatul a realizat venituri asupra carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii si salariatul nu s-a aflat intr-una dintre situatiile asimilate prevazute de OUG 158/2005, apreciem ca, conditia stagiului de cotizare nu este indeplinita.