Nici vorba: sunt discriminate cu mult inainte.
Art. 45 din OUG nr. 158/2005 concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate arata ca:
„(1) Perioadele in care asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1) si (2) beneficiaza de indemnizatiile prevazute la art. 2 constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizatii datorandu-se contributia de asigurari sociale reglementata de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale legii bugetului asigurarilor sociale de stat, care se achita bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Cota de contributie individuala de asigurari sociale pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1), precum si cotele de contributie de asigurari sociale datorate integral de asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (2) se aplica asupra valorii reprezentand un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, si se suporta din cuantumul brut al indemnizatiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
(3) Cota de contributie de asigurari sociale datorata de angajator pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate cuvenite asiguratilor se aplica asupra valorii reprezentand un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical”.
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Lasam la o parte faptul ca, daca nu ai tot textul in fata nu intelegi nimic din trimiterile de la un articol la altul. Mai sus e vorba, ca sa „traducem”, printre altele, (si) despre indemnizatia pentru sarcina si lauzie.
Lasam la o parte faptul ca, daca aplicam prevederea de mai sus in litera ei, nu s-ar mai datora nicio contributie, deoarece Legea nr. 19/2000 a fost abrogata. Referirea la legea bugetului e „acoperitoare” – sa zicem.
Discutam altceva acum: sa presupunem ca o viitoare mamica primeste indemnizatie de sarcina si lauzie in valoare de 2000 de lei de la un loc de munca, iar alta viitoare mamica primeste tot 2000 de lei, dar de la doua locuri de munca.
Contributia la asigurarile sociale ar trebui sa fie egala pentru cele doua mame, nu?
Ei bine, nu este. Onor Casa de Pensii o percepe, de la prima mama, o data, iar de la a doua mama, de doua ori.
FORTAT! DISCRIMINATORIU.
Si mamele, impreuna cu angajatorii, platesc, ca asa e programul. Cearta-te cu programul!
Am intrebat la Casa de Pensii daca in cazul in care o mama primeste cate 60 de lei din 10 locuri trebuie sa plateasca, la fiecare 10 locuri, contributia de 70 de lei, adica sa aduca cate 10 * 10 lei = 100 de lei de acasa in fiecare luna?
Raspunsul a fost senin: DA.
Motivatia? Asa primeste mai multa pensie.
Si daca nu o intereseaza?
Cum adica sa nu o intereseze? Cum adica sa nu mai prinda varsta de pensionare? (apropo, prin actuala Lege a pensiilor chiar si minima facilitate existenta anterior, de scadere a varstei de pensionare pentru femeile cu mai mult de trei copii, a disparut).
Deci platesti fortat, discriminatoriu, sute de lei ca sa beneficiezi de 0,5 lei in plus in cazul in care ai tupeul sa „prinzi” pensia.
Probabil totul face parte din politica de incurajare a natalitatii.
E incredibil.
Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri