OUG 114/2018. Prevederi speciale in sectorul constructiilor si pentru cei care au contracte cu timp partial. Masuri privind prestarea activitatilor in regim zilier

Isabela Alexe
Isabela Alexe
07 Ianuarie 2019
07 Ianuarie 2019
Isabela Alexe
Isabela Alexe
oug 114/2018munca regim zilier 2019contract de munca timp partial 2019munca suplimentara bugetari 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca in data de 29 decembrie 2018 a fost publicata in Monitorul Oficial cu nr. 1.116 Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114.

Ce prevede OUG 114/2018? Ce modificari vor exista in sectorul bugetar? Ce se va intampla in constructii, cine va putea lucra in regim zilier?


Bugetarii nu vor fi platiti pentru orele suplimentare, in perioada 2019 - 2021 (cu exceptia personalului militar, politistilor, personalului din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala).

Bugetarii vor beneficia de vouchere de vacanta, de indemnizatia de hrana, dar nu le vor fi acordate bilete de valoare si premii, cu anumite exceptii.



Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri se modifica si se completeaza


O persoana nu poate presta activitati in regim zilier mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile in decursul unui an calendaristic.

Beneficiarul nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier. Daca activitatea depusa de zilier necesita o perioada mai mare de 25 de zile, acesta poate fi utilizat pe baza de contract de munca pe perioada  determinata.


Au fost restranse domeniile in care se poate presta munca necalificata cu caracter ocazional:

   a) agricultura, vanatoare si servicii anexe;
   b) silvicultura, cu exceptia exploatarilor forestiere;
   c) pescuit si acvacultura.


Se introduce o noua sanctiune. Astfel, se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei nerespectarea de catre zilier a prevederilor privind prestarea activitatilor in regim zilier – [O persoana nu poate presta activitati in regim zilier mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile in decursul unui an calendaristic.]


Prevederi speciale in sectorul constructiilor

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar in domeniul constructiilor, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019.

Cota contributiei de asigurari sociale se reduce cu cota de 3,75% pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati  in sectorul constructii, in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv.

Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii care desfasoara activitati in sectorul constructii veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu acesti angajatori, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati  in sectorul constructii care datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat sunt scutite de la plata acestei contributii in limita cotei de 3,75%.

Ce promite Guvernul pentru cei care lucreaza in constructii >>>

Cota contributiei asiguratorie pentru munca se reduce la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale in cazul angajatorilor care desfasoara activitati  in sectorul constructii, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv.

Persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii sunt asigurate in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei.

Acestea beneficiaza in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 de drepturile acordate din sistemul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale, sistemul asigurarilor pentru somaj, conform legislatiei in vigoare, inclusiv de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, fara plata de catre angajatori a contributiei asiguratorii pentru munca.
Perioadele lucrate in sectorul constructiilor de catre persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca acordate in conformitate cu legislatia in vigoare.

Contributia de asigurari sociale pentru contractele cu timp partial

Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotelor stabilite, dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

In situatia in care, prin hotarare a Guvernului se utilizeaza, in aceeasi perioada, mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, diferentiat in functie de studii, de vechime sau alte criterii prevazute de lege, se ia in calcul valoarea salariului minim brut pe tara prevazuta pentru categoria de persoane pentru care se datoreaza contributia.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]