Deseori avem raporturi de munca cu salariati ce detin Contract individual de munca cu timp partial.
In cazul unui salariat ce detine incheiate cu acelasi angajator 3 CIM cu timp partial, de 3 ore pe zi si de 5 ore pe zi, cum vom reglementa concediu de odihna? Cate zile de concediu vom acorda salariatului?
Mai mult, concediul va figura pe un contract dar va fi pontat pe celalalt?
Raspunsul expertilor PortalCodulMuncii.ro:
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Nu uitati: cumulul de functii consta in existenta a doua sau mai multe contracte individuale de munca, in aceeasi perioada, ale aceluiasi salariat.
De asemenea, atentionam asupra faptului ca nu se face distinctie intre angajatorul unde se afla functia de baza si angajatorul la care salariatul isi desfasoara activitatea prin cumul desi in situatia data angajatorul este unul si acelasi pentru ambele contracte de munca.
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005 a fost abrogat alin. (4) al art. 140 din Legea nr. 73/2003
– Codul muncii, potrivit caruia durata concediului de odihna anual pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial nu se mai acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.
Astfel, salariatul care are doua contracte de munca cu timp partial la acelasi angajator beneficiaza de 21 de zile de concediu de odihna pentru fiecare contract.
Insa efectuarea concediului de odihna va avea loc in acelasi timp la ambele contracte.
Daca salariatul se afla in concediu de odihna pentru postul A se va afla in concediu de odihna si pentru postul B sau se va afla in concediu fara plata.
Nu va putea sa fie pontat in concediu de odihna la postul A si pontat prezent in contractul B deoarece obligatia de acordare a concediului de odihna este a angajatorului iar angajatorul este unul si acelasi.
In concluzie, salariatul va beneficia de concediu de odihna in acelasi timp pentru ambele contracte de munca.