Editorial, 22.09.2008 - Gabriela Chirazof
Potrivit dispozitiilor art. 50 lit. b) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept in cazul concediului pentru incapacitate temporara de munca.
Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Ca angajator, insa, aveti obligatia de a suporta plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca pentru salariatii dumneavoastra din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca.
Indemnizatia se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10 din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infectocontagioasa din grupa A si de urgente medico-chirurgicale stabilite prin hotarare de guvern, este de 100% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.
Pentru unele boli speciale prevazute in art. 13 alin. (3) din O.U.G. nr. 158/2005 durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare.
Medicul primar sau medicul specialist, dupa caz, poate propune pensionarea de invaliditate sau poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile.
Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in raport de pregatirea profesionala si de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
In calitate de angajator aveti obligatia sa eliberati propriilor salariati adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical.
______________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
______________________________________________