Ministrul Muncii a sustinut pe data de 21 decembrie 2015 o conferinta de presa cu ocazia careia au fost prezentate obiectivele stabilite pentru 2016 de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice impreuna cu institutiile aflate in subordine si sub autoritate.
1. Pe primul loc sunt masurile active de crestere a ratei de ocupare.
Ca parte a masurilor active de crestere a ratei de ocupare se urmareste elaborarea Planului National pentru Implementarea Garantiei pentru Tineret 2016 - 2020.
De asemenea, se doreste initierea unor centre de competenta sectoriala pentru monitorizarea fortei de munca, pe sectoare de activitate si calificari.
Mai mult, se doreste simplificarea accesului angajatorilor la serviciile SPO, prin utilizarea sistemelor informatice dedicate (finantare asigurata din cadrul fondurilor sociale europene si din bugetul asigurarilor de somaj).
250 Modele Fise de Post
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
De asemenea, sunt vizate planurile de incheiere de parteneriate intre ANOFM si actorii sociali pentru cresterea ocuparii in randul grupurilor afectate de somaj structural: somerii de lunga durata, lucratorii varstnici (55-64 de ani), persoanele cu dizabilitati, persoanele cu nivel redus de educatie.
2. Pe loc secund se afla planul de implementare a Strategiei Nationale privind incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei.
In acest sens, se urmareste implementarea pachetului minim de interventie de servicii sociale pentru copiii si familiile acestora, care se afla in risc de saracie sau excluziune sociala.
Se doreste claritatea orientarii fondurilor si a proiectelor la nivel local spre nevoi concrete si evidentierea clara a numarului de cazuri ce trec de pragul saraciei.
3. Al treilea punct pe planul de actiuni pentru 2016 este reprezentat de masurile in domeniul lucratorilor migranti.
Pe planul de actiuni pentru 2016 se afla obiective precum:
- actualizarea instructiunilor de aplicare a regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala;
- consolidarea cooperarii interministeriale si interinstitutionale, in vederea facilitarii accesului cetatenilor statelor terte pentru domeniile si profesiile identificate ca fiind deficitare pe piata muncii si Romania.
Si nu numai.
4. Accent important cade si pe masurile legislative, precum legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, ce detine termen de realizare luna noiembrie 2016. De asemenea, se doreste si completarea si modificarea Legii nr. 76 din 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
De asemenea, ca parte a planului de actiuni pentru 2016 se doreste si eficientizarea activitatii Agentiilor Nationale si Judetele de Ocupare a Fortei de Munca si a Inspectiei Muncii, prin stabilirea unor indicatori de performanta si transferarea Autoritatii Nationale pentru Calificari in subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Nu in ultimul rand, se doreste realizarea unei baze de date interconectata si securizata pentru evidenta beneficiarilor si a platilor drepturilor de asigurari si asistenta sociala.
Alaturi de ministrul Muncii, la eveniment au fost prezenti si reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), Inspectiei Muncii (IM), Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati (ANPD) si ai Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).
Informatii integrale privind Planul general de actiuni sectoriale al MMFPSPV, pentru anul 2016.