Statul va cheltui 12% din PIB in anul 2022 doar pentru salariile bugetarilor

Mara Dobrin
Mara Dobrin
13 Aprilie 2017
13 Aprilie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
legea salarizarii unitaremajorare salarii bugetari 2017consiliul fiscal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea salarizarii unitare ii preocupa pe expertii in economie si finante, multi sustinand ca preconizarile ministrului muncii sunt eronate.

Buget de 32 de miliarde pentru majorile salariale, asumati in programul de guvernare

Intrebata de un reporter Mediafax cum vor putea fi suportate de stat toate aceste majorari, ministrul muncii a raspuns ca bugetul a fost deja discutat, iar ministerul Finantelor sustine aceasta suma. Este vorba despre 32 de miliarde de lei, care vor fi alocati in acest sens. Olguta Vasilescu a mentionat ca totul este "suportabil pentru bugetul de stat."

...citeste interviul complet cu ministrul muncii, pe tema salarizarii unitare aici >>>

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat ca aplicarea Legii salarizarii unice va duce la situatia in care cheltuielile statului cu salariile in sectorul bugetar vor ajunge la 12% din PIB in anul 2022.

Practic, aceasta suma va reprezenta jumatate din veniturile colectate la bugetul de stat. In acest mod, nu ar mai ramane resurse pentru aproape nimic, informeaza Agerpres.

"Se doreste o crestere substantiala a salariilor in sectorul bugetar. Acum ponderea lor este de 8,4% din PIB, iar proiectiile arata ca aceasta va fi 10% din PIB in anul 2020 si de 12% in 2020, de departe cea mai mare alocare facuta vreodata in Romania si ar fi peste media europeana", sustine Dumitru.

Veniturile colectate reprezinta doar 25% din PIB, mult sub media europeana de 40%, a mai declarat presedintele Consiliului Fiscal.

"Noi chiar si la 8,4% din PIB alocare inseamna ca alocam catre salariile din sectorul bugetar 32% din veniturile colectate. Ar urma ca in 2022 aproape jumatate din ce colectam sa mearga catre salariile din sectorul bugetar, ceea ce ar fi de departe cea mai mare cota si este ceva nesustenabil, nerealist, pentru ca nu ar mai ramane resurse pentru aproape nimic."


Dumitru a spus ca singura solutie pe care o e vede este cresterea nivelului de colectare. In Romania rata de colectare a taxelor si impozitelor a fost de 28,1% din PIB in 2015, dupa care a scazut la 26,1% in 2016 si va fi la 25,4% din PIB in 2017 si 2018, conform Consiliului Fiscal.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]