Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de maxim 183 de zile in interval de un an, atentioneaza CASMB.
Cele 183 de zile sunt socotite din prima zi de imbolnavire, lucru pe care si angajatorii si medicii care elibereaza concedii medicale trebuie sa il cunoasca.
"Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale. Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza: un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii, un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara, 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale", se precizeaza pe site-ul CASMB.
Conform CASMB, medicii care nu respecta prevederile legale in vigoare realizeaza contraventii in momentul in care elibereaza certificatele de concediu medical.
Amintim faptul ca durata de care beneficiaza salariatele pentru perioada de sarcina si lauzie este de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
sursa: Agerpres