Raspunsul specialistului: Potrivit prevederilor Codului muncii republicat, art. 49 alin. 6, odata cu suspendarea contractului se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept. Astfel ca pe perioada concediului medical de maternitate sau risc maternal contractual individual de munca este suspendat de drept, iar pe durata concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 1 sau 2 ani, respective 3 ani in cazul copilului cu handicap, contractul individual de munca este suspendat la initiativa salariatei. Pentru aceste perioade de timp sunt suspendate toate termenele legate de modificarea contractului.
Art. 10 alin. (7) din cuprinsul Legii nr. 202/2002 republicata in 2007 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, la incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Astfel ca, dupa revenirea salariatei la lucru, in cazul in care se modifica grila de salarizare iar angajatii incadrati pe pozitii echivalente au alte venituri salariale asupra carora s-au aplicat mariri, aceste modificari vor fi aplicate si salariatei revenita din concediu de maternitate, risc maternal sau crestere si ingrijire copil, tinand cont de dreptul la egalitate de sanse si tratament la locul de munca, prevazut de art. 10 din Legea nr. 202/2002.