Angajatorul poate avea calitatea de tert poprit?

21 Mai 2012
21 Mai 2012
angajatorpoprireatert popritCodul de procedura civila
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: In situatia in care ANAF trimite unei societati un titlu executoriu pentru unul dintre salariatii sai, cui ii revine sarcina popririi pe salariu, angajatorului sau bancii?
 
Raspuns: Reglemenarea popririi este facuta de Codul de procedura civila , unde exista o sectiune speciala destinata numai executarii silite prin poprire (art. 452 si urm. Cod procedura civila).

Calitatea de tert poprit a societatii angajatoare si obligatiile pe care aceasta calitate i le atribuie se nasc in cadrul procedurii de executare silita pornita de ANAF in dosarul executional, moment de la care societatea angajatoare este obligata in aceasta calitate in sensul dispozitiilor prevazute de Codul de procedura civila.

Potrivit art. 454 Cod procedura civila , poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 452, instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata.  Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in adresa de poprire se va pune in vedere celei de-a treia persoane, care devine potrivit alin. 1 tert poprit, interdictia de a plati debitorului sumele de bani sau bunurile mobile incorporale ce i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit.
Asadar, in adresa de poprire inaintata spre exemplu unui angajator se pune in vedere acestuia si interdictia de a plati debitorului sumele de bani ce i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit.

Poprirea este unul dintre mijloacele procesuale prin care se poate solicita si realiza urmarirea silita in cazul in care debitorul nu isi executa obligatia de bunavoie. Angajatorul are obligatia de a consemna suma de bani datorata catre angajatul sau cu titlu de salariu si de a trimite dovada executorului sau de a plati direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, dupa caz, conform art. 456 alin. (1) lit. a) si b) C.pr.civ., de fiecare data cand este infiintata poprirea de catre executorul judecatoresc sau este dispusa de instanta de judecata, potrivit dispozitiilor art. 453 alin. (1) si (2) C.pr.civ. pentru sume datorate de catre salariatii sai in baza unor titluri executorii precum cele care constata creante fiscale, hotarari judecatoresti, acte autentificate de notarul public, contracte de credit bancar etc.

Angajatorul comunica bancii informatiile cu privire la transferurile de sume din contul societatii in conturile salariatilor prin intermediul cardurilor bancare. Prin urmare, angajatorul si nu banca, are obligatia popririi.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]