ATENTIE!
Conform art. 729 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura civila, salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, si pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
"Avem un salariat care s-a pensionat la limita de varsta, respectiv cu data de 16.11.2018. Anterior pensionarii salariul era grevat de retineri lunare, in baza titlutilor de executare primite pentru mai multi creditori (institutii bancare, bugetul local). Incepand cu data de 01.02.2019, salariatul a incheiat cu societatea un nou contract individual de munca pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga. In perioada 16.11.2018-01.02.2019 salariatul si-a achitat personal datoriile in conturile indicate in adresele de infiintare a popririi. In acesta situatie: -societatea are obligatia de a retine lunar pe statul de plata sumele care au facut obiectul popririi CIM -ului anterior pensionarii? - cum se vor calcula retinerile pe statul de plata, avand in vedere ca, incepand cu data de 01.01.2019 salariul minim brut este de 2080 lei? - care sunt obligatiile societatii noastre fata de executorul judecatoresc?"
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Aceasta regula este sustinuta si de dispozitiile art. 169 alin. (4) din Codul muncii, potrivit carora retinerile din salariu cumulate nu pot depasi, in fiecare luna, jumatate din salariul net.
IMPORTANT!
Daca angajatorul in calitate de tert poprit nu isi indeplineste obligatiile ce ii revin pentru efectuarea popririi, creditorul urmaritor, debitorul sau executorul judecatoresc, in termen de cel mult o luna de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi (art. 789 alin. (1) din Codul de procedura civila).
Conform alin. (9) din acelasi articol, tertul poprit care, cu rea-credinta, a refuzat sa isi indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare de validare, cu o suma cuprinsa intre 2.000 lei si 10.000 lei.
In situatia prezentata de dvs, devin incidente dispozitiile art. 786 din Codul de procedura civila, potrivit carora poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca sau este pensionat. In aceste cazuri, tertul poprit va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului de asigurari sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.
Daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului, creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit celor de mai sus.
Daca fostul salariat s-a pensionat, tertul popritor (adica unitatea dvs.) trebuia sa trimiteti actele prin care s-a infiintat poprirea casei teritoriale de pensii.
In situatia in care salariatul nu a avut alt loc de munca, poprirea nu a fost transmisa casei de pensii iar angajarea se reia, apreciem ca in situatia in care acest angajator are intreaga documentatie aferenta popririi, aceasta urmeaza a se relua.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>