Sumele virate catre fondurile de pensii facultative (Pilonul III) sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale, in limitele de deductibilitate stabilite de legislatie, potrivit prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial. „In prezent, pragul de deductibilitate pentru pensiile facultative se situeaza la 400 de euro/an pentru angajat si la 400 de euro/an pentru angajator (...)“, se arata intr-un comunicat al de Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Contributia la Pilonul III poate fi platita de salariat (din salariul brut), de catre angajator (suplimentar salariului brut) sau de catre angajat si angajator deopotriva.
„Din calculele efectuate de catre CSSPP, prin contributia de 100 de lei la un fond de pensii facultative, comparativ cu o majorare echivalenta a salariului, reiese un avantaj de 25 de lei in cazul in care plata este efectuata de catre salariat. Daca plata o realizeaza angajatorul, atunci cåstigul este de 27 de lei“, se spune in comunicatul Comisiei.
Sursa:
Curentul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<