"Am primit pentru un salariat o adresa de infiintare a unei popririi pentru pensie alimentara reprezentand 25% din veniturile obtinute incepand cu 17.11.2020 pana la majoratul copilului. La aceasta se adauga cheltulilile de executare silita. Cum vom face retinerea pana la acoperirea sumei restante calculate din 17.11.2020 pana la 01.07.2021 si cheltuielile de executare silita? In adresa se precizeaza ca pensia alimentara va fi virata in contul mamei iar cheltuielile de executare silita in contul executorului."
Solutia specialistului Rentrop & Straton:
Conform art. 169 alin. (3) din Codul muncii, in cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
Astfel, ordinea de prioritate este aceasta stabilita de Codul muncii intrucat ceea ce se executa silit este salariul.
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat - Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, detalii aici >>>
Prin urmare, pensia alimentara este prima retinere apoi cheltuielile de executare silita.
Potrivit dispozitiilor art. 729 din Codul de procedura civila salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Astfel, se va retine jumatate din venitul net al salariatului pana se ajunge la zi cu datoria reprezentand pensie de intretinere.
Dupa ce se ajunge la zi cu plata pensiei de intretinere, se va retine lunar 25% din venit ce va fi virat pentru pensia de intretinere, iar restul pana la jumatate din venit se vor vira cheltuielile de executare.
...Popririle din Salariu – noul Ghid Practic Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ordin pentru punerea n aplicare a prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 4482006 privind protecia i promovarea drepturilor persoanelor cu handicapIntrebare: Va rog sa-mi comunicati Ordinul comun al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu dizabilitati si al ANOFM - obligatii privind angajarea persoanelor cu dizabilitati.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Transportul feroviar. Relatii de muncaIntrebare: Am rugamintea sa ne ajutati cu draft de contract de munca pentru salariatii ce activeaza in domeniul transportului feroviar, iar prin aceasta ma refer inclusiv la draft de fise de post deoarece inteleg ca exista statut special pt lucratorii din acest domeniu (de ex. mecanic locomotiva, fara a ne limita la acesta). Totodata, am rugamintea sa ne ajutati cu toata legislatia specifica acestui domeniu in ceea ce priveste raporturile de munca si de ce anume este necesar sa tinem cont in partea de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<