Ce risca angajatorul daca NU da curs unei adrese de poprire pe salariul unui angajat

adresa de poprire angajatobligatii angajator poprireart. 790 din Codul de procedura civila
Ce risca angajatorul daca NU da curs unei adrese de poprire pe salariul unui angajat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Datoriile salariatului fata de terte persoane, atunci cand nu sunt indeplinite de bunavoie, pot implica si angajatorul. Astfel, angajatorului i se poate comunica o adresa de infiintare a unei popriri de catre un executor judecatoresc, prin care i se pune in vedere sa retina din drepturile salariale lunare cuvenite salariatului sumele datorate (in procentele prevazute de lege) si sa le vireze in contul bancar indicat de executor.
 
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat
 
Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat - Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, detalii AICI >>>
 
In termen de 5 zile de la comunicarea popririi (sau, in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora), angajatorul este obligat sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc.
 
Multi angajatori se intreaba care pot fi consecintele daca nu dau curs unei astfel de adrese si nu popresc drepturile salariale cuvenite salariatului.
 
Intr-o speta judecata de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti la data de 21 decembrie 2023, angajatorul nu a dat curs adresei de infiintare a popririi comunicate de executorul judecatoresc pentru o datorie la o institutie bancara a unui salariat. Institutia bancara s-a adresat instantei de judecata, solicitand validarea popririi, validarea insemnand, practic, o transformare a angajatorului din tert poprit in debitor.
 
In baza art. 790 din Codul de procedura civila, instanta de judecata a obligat angajatorul sa plateasca din fonduri proprii sumele pe care salariatul le datora institutiei bancare.
 
O alta consecinta a nerespectarii adresei de infiintare a popririi poate fi amendarea angajatorului de instanta de judecata, prin aceeasi hotarare de validare, cu o suma cuprinsa intre 2.000 lei si 10.000 lei daca se dovedeste ca a refuzat cu rea-credinta sa isi indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi.
 
Adresa de infiintare a popririi trebuie sa emane doar de la executorul judecatoresc. Angajatorul nu este obligat sa dea curs unei adrese de poprire emise de alte persoane si nici nu are dreptul sa o faca. Spre exemplu, o adresa ce emana de la o societate ce se ocupa cu recuperarea de creante nu constituie adresa de infiintare a popririi ca act procedural de executare silita si nu poate constitui temei legal pentru retinerea sumei de bani din veniturile salariatului de catre angajator, in calitate de tert poprit.
 
Asadar, in cazul in care primeste o adresa de infiintare a popririi, angajatorul trebuie sa raspunda executorului judecatoresc, sa tina legatura cu acesta si sa retina din drepturile salariale procentele prevazute de lege.
 
Mai multe raspunsuri, spete si explicate de specialisti gasiti in PortalSalarizare.ro >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adresa de poprire angajatobligatii angajator poprireart. 790 din Codul de procedura civila

Data aparitiei: 02 Februarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce risca angajatorul daca NU da curs unei adrese de poprire pe salariul unui angajat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]