Datoriile salariatului fata de terte persoane, atunci cand nu sunt indeplinite de bunavoie, pot implica si angajatorul. Astfel, angajatorului i se poate comunica o adresa de infiintare a unei popriri de catre un executor judecatoresc, prin care i se pune in vedere sa retina din drepturile salariale lunare cuvenite salariatului sumele datorate (in procentele prevazute de lege) si sa le vireze in contul bancar indicat de executor.
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat
In termen de 5 zile de la comunicarea popririi (sau, in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora), angajatorul este obligat sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc.
Multi angajatori se intreaba care pot fi consecintele daca nu dau curs unei astfel de adrese si nu popresc drepturile salariale cuvenite salariatului.
Intr-o speta judecata de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti la data de 21 decembrie 2023, angajatorul nu a dat curs adresei de infiintare a popririi comunicate de executorul judecatoresc pentru o datorie la o institutie bancara a unui salariat. Institutia bancara s-a adresat instantei de judecata, solicitand validarea popririi, validarea insemnand, practic, o transformare a angajatorului din tert poprit in debitor.
In baza art. 790 din Codul de procedura civila, instanta de judecata a obligat angajatorul sa plateasca din fonduri proprii sumele pe care salariatul le datora institutiei bancare.
O alta consecinta a nerespectarii adresei de infiintare a popririi poate fi amendarea angajatorului de instanta de judecata, prin aceeasi hotarare de validare, cu o suma cuprinsa intre 2.000 lei si 10.000 lei daca se dovedeste ca a refuzat cu rea-credinta sa isi indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi.
Adresa de infiintare a popririi trebuie sa emane doar de la executorul judecatoresc. Angajatorul nu este obligat sa dea curs unei adrese de poprire emise de alte persoane si nici nu are dreptul sa o faca. Spre exemplu, o adresa ce emana de la o societate ce se ocupa cu recuperarea de creante nu constituie adresa de infiintare a popririi ca act procedural de executare silita si nu poate constitui temei legal pentru retinerea sumei de bani din veniturile salariatului de catre angajator, in calitate de tert poprit.
Asadar, in cazul in care primeste o adresa de infiintare a popririi, angajatorul trebuie sa raspunda executorului judecatoresc, sa tina legatura cu acesta si sa retina din drepturile salariale procentele prevazute de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<