Ce risca angajatorul daca NU da curs unei adrese de poprire pe salariul unui angajat

Ioana Pavel
Ioana Pavel
02 Februarie 2024
02 Februarie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
adresa de poprire angajatobligatii angajator poprireart. 790 din Codul de procedura civila
Ce risca angajatorul daca NU da curs unei adrese de poprire pe salariul unui angajat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Datoriile salariatului fata de terte persoane, atunci cand nu sunt indeplinite de bunavoie, pot implica si angajatorul. Astfel, angajatorului i se poate comunica o adresa de infiintare a unei popriri de catre un executor judecatoresc, prin care i se pune in vedere sa retina din drepturile salariale lunare cuvenite salariatului sumele datorate (in procentele prevazute de lege) si sa le vireze in contul bancar indicat de executor.
 
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat
 
Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat - Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, detalii AICI >>>
 
In termen de 5 zile de la comunicarea popririi (sau, in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora), angajatorul este obligat sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc.
 
Multi angajatori se intreaba care pot fi consecintele daca nu dau curs unei astfel de adrese si nu popresc drepturile salariale cuvenite salariatului.
 
Intr-o speta judecata de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti la data de 21 decembrie 2023, angajatorul nu a dat curs adresei de infiintare a popririi comunicate de executorul judecatoresc pentru o datorie la o institutie bancara a unui salariat. Institutia bancara s-a adresat instantei de judecata, solicitand validarea popririi, validarea insemnand, practic, o transformare a angajatorului din tert poprit in debitor.
 
In baza art. 790 din Codul de procedura civila, instanta de judecata a obligat angajatorul sa plateasca din fonduri proprii sumele pe care salariatul le datora institutiei bancare.
 
O alta consecinta a nerespectarii adresei de infiintare a popririi poate fi amendarea angajatorului de instanta de judecata, prin aceeasi hotarare de validare, cu o suma cuprinsa intre 2.000 lei si 10.000 lei daca se dovedeste ca a refuzat cu rea-credinta sa isi indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi.
 
Adresa de infiintare a popririi trebuie sa emane doar de la executorul judecatoresc. Angajatorul nu este obligat sa dea curs unei adrese de poprire emise de alte persoane si nici nu are dreptul sa o faca. Spre exemplu, o adresa ce emana de la o societate ce se ocupa cu recuperarea de creante nu constituie adresa de infiintare a popririi ca act procedural de executare silita si nu poate constitui temei legal pentru retinerea sumei de bani din veniturile salariatului de catre angajator, in calitate de tert poprit.
 
Asadar, in cazul in care primeste o adresa de infiintare a popririi, angajatorul trebuie sa raspunda executorului judecatoresc, sa tina legatura cu acesta si sa retina din drepturile salariale procentele prevazute de lege.
 
Mai multe raspunsuri, spete si explicate de specialisti gasiti in PortalSalarizare.ro >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]