Datoriile salariatului fata de terte persoane, atunci cand nu sunt indeplinite de bunavoie, pot implica si angajatorul. Astfel, angajatorului i se poate comunica o adresa de infiintare a unei popriri de catre un executor judecatoresc, prin care i se pune in vedere sa retina din drepturile salariale lunare cuvenite salariatului sumele datorate (in procentele prevazute de lege) si sa le vireze in contul bancar indicat de executor.
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat
In termen de 5 zile de la comunicarea popririi (sau, in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora), angajatorul este obligat sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc.
Multi angajatori se intreaba care pot fi consecintele daca nu dau curs unei astfel de adrese si nu popresc drepturile salariale cuvenite salariatului.
Intr-o speta judecata de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti la data de 21 decembrie 2023, angajatorul nu a dat curs adresei de infiintare a popririi comunicate de executorul judecatoresc pentru o datorie la o institutie bancara a unui salariat. Institutia bancara s-a adresat instantei de judecata, solicitand validarea popririi, validarea insemnand, practic, o transformare a angajatorului din tert poprit in debitor.
In baza art. 790 din Codul de procedura civila, instanta de judecata a obligat angajatorul sa plateasca din fonduri proprii sumele pe care salariatul le datora institutiei bancare.
O alta consecinta a nerespectarii adresei de infiintare a popririi poate fi amendarea angajatorului de instanta de judecata, prin aceeasi hotarare de validare, cu o suma cuprinsa intre 2.000 lei si 10.000 lei daca se dovedeste ca a refuzat cu rea-credinta sa isi indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi.
Adresa de infiintare a popririi trebuie sa emane doar de la executorul judecatoresc. Angajatorul nu este obligat sa dea curs unei adrese de poprire emise de alte persoane si nici nu are dreptul sa o faca. Spre exemplu, o adresa ce emana de la o societate ce se ocupa cu recuperarea de creante nu constituie adresa de infiintare a popririi ca act procedural de executare silita si nu poate constitui temei legal pentru retinerea sumei de bani din veniturile salariatului de catre angajator, in calitate de tert poprit.
Asadar, in cazul in care primeste o adresa de infiintare a popririi, angajatorul trebuie sa raspunda executorului judecatoresc, sa tina legatura cu acesta si sa retina din drepturile salariale procentele prevazute de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<