Intrebare:
Care este baza legala pentru a opera propririle din salariu in situatia in care o institutie bancara trimite urmatoarea adresa: "avand in vedere prevederile OUG 99/2006, in conformitate cu care contractul de imprumut constituie titlu executoriu si in conformitate cu angajamentul asumat de dumneavoastra in adeverinta de salariu, va rugam sa retineti din drepturile salariale ce se cuvin d.lui ..... sumele restante mentionate mai sus".
Potrivit Codului muncii , art. 169, "Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila".
Este astfel legal ca angajatorul sa efectueze o retinere din salariu in baza unei adrese si a unei adeverinte?
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Raspuns:
Reglemenarea poprii este facuta de Codul de procedura civila , unde exista o sectiune speciala destinata numai executarii silite prin poprire (art. 452 si urm. Cod procedura civila). Recuperarea sumelor imprumutate conform contractului de imprumut incheiat intre o persoana si o banca se poate realiza, in lipsa restituirii de buna-voie din partea persoanei, numai in cadrul procedurii de executare silita declansata in conditiile prevazute de lege de catre organul abilitat in acest sens, deci de catre persoana care are calitatea de executor.
Calitatea de tert poprit a societatii angajatoare si obligatiile pe care aceasta calitate i le atribuie se nasc in cadrul procedurii de executare silita pornita de banca in dosarul executional, moment de la care societatea angajatoare este obligata in aceasta calitate in sensul dispozitiilor prevazute de Codul de procedura civila.
Potrivit art. 454 Cod procedura civila , poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 452, instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata. Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in adresa de poprire se va pune in vedere celei de-a treia persoane, care devine potrivit alin. 1 tert poprit, interdictia de a plati debitorului sumele de bani sau bunurile mobile incorporale ce i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit.
Asadar, in adresa de poprire inaintata spre exemplu unui angajator se pune in vedere acestuia si interdictia de a plati debitorului sumele de bani ce i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit. Din mentiunile facute in speta prezentata nu rezulta ca adresa contine aceste specificatii. Prin urmare, adresa din partea bancii care cuprinde solicitarea retinerii drepturilor salariale in baza angajamentului asumat de angajator prin semnarea adeverintei necesare salariatului pentru acordarea imprumutului apreciem ca nu constituie adresa de infiintare a popririi si deci temei legal pentru retinerea sumei de bani de catre angajator din veniturile salariatului.
In concluzie, nefiind infiintata poprirea, nu aveti calitatea de tert poprit si prin urmare nu aveti temei legal pentru a retine din salariul angajatului sumele de bani pe care acesta le datoreaza bancii in baza contractului de imprumut.