legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Pasii negocierii COLECTIVE in 2019. Ce trebuie sa stii despre numarul reprezentantilor salariatilor?

pasi negociere colectivanegociere colectiva 2019contract colectiv de muncaLegea 62/2011reprezentant salariati
Va reamintim ca Legea 62/2011 a dialogului social, nu stabileste un numar de reprezentanti ai salariatilor la un numar de salariati. Prin similitudine, la art. 59 din normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca, reprezentantii lucratorilor in comitetul de securitate si sanatate in munca vor fi alesi pe o perioada de 2 ani.


Numarul minim al reprezentantilor lucratorilor in comitetele de securitate si sanatate in munca se stabileste in functie de numarul total al lucratorilor din intreprindere/unitate, dupa cum urmeaza:

a) de la 10 la 100 de lucratori - 2 reprezentanti;
b) de la 101 la 500 de lucratori - 3 reprezentanti;
c) de la 501 la 1.000 de lucratori - 4 reprezentanti;
d) de la 1.001 la 2.000 de lucratori - 5 reprezentanti;
e) de la 2.001 la 3.000 de lucratori - 6 reprezentanti;
f) de la 3.001 la 4.000 de lucratori - 7 reprezentanti;
g) peste 4.000 de lucratori - 8 reprezentanti (art. 60 alin. (3) din Normele de aplicare a Legii nr. 319/2006)."Compania noastra nu are Contract Colectiv de Munca. Am demarat demersurile pentru negociere, dar nu s-a ales nici un reprezentant al salariatilor. Puteti sa-mi spunti cati reprezentati trebuiesc la 65 de salariati? sau pe ce criterii se aleg? Va rog sa-mi spunti si pasii negocierii colective pentru a ma verifica."
Conform art. 129 alin. (3) din Legea 62/2011 a dialogului social, angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.

Alin.(4) al aceluiasi articol stabileste ca, in cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.

IMPORTANT:

Daca negocierea colectiva nu a fost declansata de angajator sau de sindicatul reprezentativ, angajatorul va initia negocierea colectiva in cel mai scurt timp convocand la negociere sindicatul reprezentativ.

Daca nu exista sindicat reprezentativ (sindicat care sa detina o hotarare judecatoreasca care sa constate reprezentivitatea) se aplica dispozitiile art. 135 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului sociale conform caruia, in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative, negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:

a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.
Avand in vedere aceasta prevedere legala pot exista 4 variante in legatura cu negocierea contractului colectiv de munca si anume:
1) daca exista sindicat reprezentativ, negocierea contractului colectiv de munca are loc cu acest sindicat;
2) daca exista sindicat nereprezentativ, afiliat la o federatie reprezentativa, contractul colectiv de munca se negociaza cu reprezentantii federatiei la solicitarea si in baza mandatului sindicatului si cu reprezentantii salariatilor;
3) daca exista sindicat nereprezentativ si neafiliat, se negociaza doar cu reprezentantii salariatilor;
4) daca nu exista sindicat, se negociaza cu reprezentantii salariatilor.ATENTIE!

Negocierea colectiva NU poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.

Potrivit art. 130  din Legea 62/2011 a dialogului social, la prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.

Informatiile pe care angajatorul sau organizatia patronala le va pune la dispozitia delegatilor sindicali ori a reprezentantilor angajatilor, dupa caz, vor cuprinde cel putin date referitoare la:

a) situatia economico-financiara la zi;
b) situatia ocuparii fortei de munca.


Tot la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal urmatoarele:

a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri;
f) dovada convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.


Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate.
La fiecare sedinta de negociere se vor incheia procese verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodul Muncii, detalii AICI >>>
de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pasi negociere colectivanegociere colectiva 2019contract colectiv de muncaLegea 62/2011reprezentant salariati

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 09 August 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Pasii negocierii COLECTIVE in 2019. Ce trebuie sa stii despre numarul reprezentantilor salariatilor? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru stivuitoristIntrebare: Firma de construcii, dorim fisa post pentru stivuitorist cod 834403 in format word.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Munca in folosul comunitatiiIntrebare: Am o situatie cu un angajat care a primit munca in folosul comunitatii. Cum se procedeaza in acest caz cu zilele care le va folosi (pontaj, plata) in cazul "munca in folosul comunitatii"?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]