Potrivit dispozitiilor art. 137^1 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, astfel cum a fost introdus prin Legea nr. 441/2006, pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.
Prin O.U.G. nr. 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente a fost modificat art. 152 din Legea nr. 31/1990. In urma acestei modificari, art. 152 alin. (1) prevede ca: Directorii sunt raspunzatori pentru neindeplinirea indatoririlor lor. Prevederile art. 137 1 alin. (3), ale art. 144 1, 144 3, 144 4, 150 si ale art. 153 12 alin. (4) se aplica directorilor in aceleasi conditii ca si administratorilor.
Prin urmare, in cazul in care administratorii/directorii au fost desemnati dintre salariatii societatii (adica dintre salariatii angajati pe o functie ce nu presupunea indeplinirea mandatului de director, de exemplu inginer) contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului de director.
Art. V din O.U.G nr. 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente, prevede ca prin derogare de la prevederile art. 56 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, contractele de munca ale administratorilor/directorilor, incheiate pentru indeplinirea mandatului de administrator/director inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, inceteaza de drept la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta sau, in cazul in care mandatul a fost acceptat ulterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante, de la data acceptarii mandatului.
Astfel, in cazul persoanelor care aveau contract de munca pentru functia de administrator/director inainte de intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 82/2007, contractul a incetat de drept la data intrarii in vigoare a acestei ordonante, si anume la date de 29 iunie 2007.
Daca insa dupa intrarea in vigoare a O.U.G nr. 82/2007 a fost incheiat contractul individual de munca pentru indeplinirea mandatului de director/administrator, contractul inceteaza de drept la data acceptarii mandatului.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
Dupa intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 82/2007 nu se mai putea incheia un contract individual de munca pentru exercitarea functiei administrator/director.
Conform art. 143 alin. (1) din Legea 31/1990 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general iar potrivit alin. (5) al aceluiasi articol, in intelesul prezentei legi, director al societatii pe actiuni este numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii, in conformitate cu alin. (1).Orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorii societatii pe actiuni.
Asadar, interdictia de a incheia un contract individual de munca cu societatea se aplica directorilor carora le-au fost delegate atributii de conducere conform art. 143 alin. (1) din Legea 31/1990. Orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor Legii 31/1990 cu privire la directorii societatii pe actiuni inclusiv de la interdictia de a incheia cu societatea un contract individual de munca.
Functia de director general se excercita in baza unui contract individual de munca la acele forme de societate unde legea nu interzice incheierea unui contract individual de munca cu societatea pentru exercitarea functiei de director general asa cum este cazul societatii cu raspundere limitata.
In acest sens, art. 197 alin. (4) din Legea 31/1990 republicata stabileste ca, dispozitiile privitoare la administrarea societatilor pe acţiuni nu sunt aplicabile societatilor cu raspundere limitata, indiferent daca sunt sau nu supuse obligatiei de auditare.
In concluzie, in situatiile in care administratorii/directorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul lor de munca se suspenda pe perioada mandatului, urmand ca la incetarea madatului, contractul individual de munca sa isi reia cursul in sensul ca administratorul/directorul isi reia functia detinuta anterior acceptarii mandatului de administrator/director intr-un SA.
Cu privire la inregistrarea contractului de mandat, prevederile HG 500/2011 sunt aplicabile numai salariatilor.
Potrivit dispozitiilor H.G. nr. 500/2011 aceasta stabileste metodologia de intocmire si completare a registrului general de evidenta a salariatilor.
Astfel, incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, numai prin incheierea unui contract individual de munca.
Pe cale de consecinta, contractul de mandat nu se inregistreaza in Revisal.