Atunci cand se fac modificari in cadrul registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal) angajatorii trebuie sa acorde o atentie sporita anumitor detalii esentiale.
In acest sens dorim sa va reamintim care sunt documentele in baza carora se fac inregistrari in registrul general de evidenta a salariatilor
1) Decizia angajatorului pentru inregistrarea suspendarilor. Daca suspendarea contractului individual de munca intervine la cererea salariatului, decizia angajatorului se emite in baza cererii salariatului.
2) Decizia angajatorului pentru inregistrarea incetarilor contractului individual de munca.
Prin decizie, angajatorul:
– dispune incetarea contractului individual de munca (cazul concedierilor);
– constata incetarea contractului individual de munca (cazul incetarilor de drept si al demisiei).
3) Decizia angajatorului pentru inregistrarea modificarilor la contractul individual de munca.
Aceasta decizie se emite doar in cazul modificarilor care nu se realizeaza prin vointa comuna a salariatului si a angajatorului. De exemplu, modificarea salariului de baza minim brut pe tara.
4) Act aditional la contractul individual de munca pentru inregistrarea modificarilor care se realizeaza prin vointa comuna a salariatului si a angajatorului. De exemplu, modificarea functiei, a salariului sau a oricarui alt element al contractului individual de munca.
5) Nota explicativa in cazul corectiilor
ATENTIE
Documentele in baza carora se efectueaza inregistrari in registrul general de evidenta a salariatilor se vor pastra la dosarul personal.
Va precizam in acest sens ca Noul REGES va permite salariatilor sa verifice online datele transmise de angajatori, asa cum a anuntat Andreea Tudorie, director in cadrul Inspectiei Muncii, in cadrull unei dezbateri despre digitalizare organizata de Blocul National Sindical.
"Un avantaj foarte important pentru salariat este acela ca va avea posibilitatea ca singur sa isi verifice activitatea pe care angajatorul la care lucreaza sau angajatorii la care a lucrat, daca acestia i-au declarat corect datele in Registrul General de Evidenta a Salariatilor. Acest lucru se va face tot online: pe baza unui credential si a unei parole care vor fi eliberate de Inspectoratul Teritorial de Munca, salariatul va putea sa-si verifice personal activitatea...mai multe despre noul
REGES si cum ii va ajuta pe angajatori, dar si pe angajati aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<