Cum rectificam declaratia 112 pentru concediul medical necuvenit?

01 Mai 2014
01 Mai 2014
concediu medicalconcediu necuvenitdeclaratia 112 rectificativa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam situatia expusa de un angajator care se confrunta cu o situatie aparte in ceea ce priveste rectificarea declaratiei 112 pentru concediul medical necuvenit acordat unui salariat.

Angajatorul mentioneaza faptul ca unui angajator i s-a eliberat certificat medical peste cele 90 de zile fara avizul mediului expert. Plata zilelor de CM s-a facut din FNUASS iar declaratia 112 a fost transmisa la acea data fara erori.

In luna aprilie, angajatorul a primit adresa de la CASS cum ca declaratia 112 nu poate fi procesata din cauza ca acel concediu medical nu detine avizul medicului expert, aviz care ulterior nu a fost obtinut. Angajatorul doreste sa stie cum trebuie procedat pentru rectificarea declaratiei 112 rectificativa in conditiile in care angajatul este in continuare in CM, urmand ca acesta sa se pensioneze pentru ca nu mai este apt de munca.

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Art. 88 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005
stabileste ca in intelesul prevederilor OUG 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor urmatoarele situatii:

a) nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
b) neindeplinirea stagiului complet de cotizare, cu exceptiile prevazute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege;
e) acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme;
g) amanarea platii ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale;

Astfel cum putem observa, la lit. f), este prevazut ca refuz justificat de plata si cazul certificatelor de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de normele metodologice.

Tinem cont de prevederile art. 256 alin. (1) din Codul muncii. Astfel, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

In aceasta situatie aparte, salariatul a incasat de la angajator o suma nedatorata pe care este obligat sa o restituie cata vreme certificatul medical depasea durata prevazuta de lege fara a avea avizul medicului expert al asigurarilor sociale, conditie obligatorie prevazuta de lege.

In concluzie, angajatorul va rectifica declaratia 112 si statul de salarii. Perioada in care salariatul a beneficiat de indemnizatie necuvenita nu va fi luata in calcul la declararea zilelor lucrate in formularul 112.


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]