Impozit pe venit si contributii datorate de medicii colaboratori ai clinicilor private

impozitmedicicabinete de practica medicala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Profesia de medic se exercita, pe teritoriul Romaniei, de catre persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare in medicina. Acestea pot fi:
a) cetateni ai statului roman;
b) cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene;
c) sotul unui cetatean roman, precum si descendentii si ascendentii in linie directa, aflati in intretinerea unui cetatean roman, indiferent de cetatenia acestora;
d) membrii de familie ai unui cetatean al unuia dintre statele prevazute la lit. b), asa cum sunt definiti la art. 2 alin. (1) pct. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 260/2005;
e) cetatenii statelor terte beneficiari ai statutului de rezident permanent in Romania;
f) beneficiari ai statutului de rezident pe termen lung acordat de catre unul dintre statele prevazute la lit. b).

In conditiile art. 377 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in sanatate, medicii care sunt membri ai Colegiului Medicilor din Romania exercita profesia de medic, in regim salarial si/sau independent.

Profesia de medic se exercita in Romania cu titlul profesional corespunzator calificarii profesionale insusite, dupa cum urmeaza:
a) medic de medicina generala pentru absolventii facultatilor de medicina licentiati anterior promotiei 2005 si care au dobandit drept de libera practica in baza normelor precedente Legii nr. 95/2006;
b) medic specialist in una dintre specialitatile clinice sau paraclinice prevazute de Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.


Legislatia in domeniul medical se modifica mai des decat cea fiscala! Fiti informati: Legislatie pentru medici! Detalii aici >>>


Medicii care au obtinut certificatul de membru al Colegiului Medicilor din Romania pot desfasura activitati medicale potrivit pregatirii profesionale in sistemul public de sanatate sau/si in sistemul privat, fie ca angajati, fie ca persoana fizica independenta pe baza de contract.

Calitatea de persoana fizica independenta se dobandeste in baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania si a inregistrarii la administratia financiara in a carei raza domiciliaza medicul.

In conditiile legii, medicii pot infiinta si cabinete de practica medicala.

Profesia de medic, ca profesie liberala, poate fi exercitata in cadrul cabinetului medical in una dintre urmatoarele forme prevazute de Legea nr. 124/1998, cu modificarile si completarile ulterioare. Denumirea cabinetului medical va reflecta obligatoriu specificul activitatilor care se vor desfasura, inscrise in autorizatia de libera practica a medicului, eliberata in conditiile legii.

Desfasurarea in mod independent a profesiei liberale de medic implica aplicarea prevederilor art. 48 din Codul fiscal in ceea ce priveste determinarea venitului net anual din activitati independente. Medicul va fi supus platilor anticipate de venit si calcularii impozitului datorat pe venitul net anual impozabil si a diferentelor de impozit anual datorate/de recuperat, rezultate prin regularizarea impozitului anual datorat cu platile anticipate.

Din practica intalnita, medicii care sunt si colaboratori ai clinicilor private incheie conventii civile cu acestea. In aceste conditii, consideram ca incheierea de conventii civile in temeiul Codului civil pentru prestatiile cu caracter repetitiv catre clinica privata nu este o practica corecta. Cu toate acestea, indiferent de modul de plata al impozitului pe venit, prin retinere la sursa in cota de 10% sau prin plati anticipate cu regularizare dupa inchierea anului fiscal, veniturile realizate, veniturile din activitati independente realizate de persoanele fizice din profesii libere sunt venituri de natura profesionala carora li se aplica prevederile din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010.


Legislatia in domeniul medical se modifica mai des decat cea fiscala! Fiti informati: Legislatie pentru medici! Detalii aici >>>


In cazul in care retinerea la sursa a impozitului este in cota de 16%, veniturile vor fi incluse potrivit art. 78 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal in categoria veniturilor din alte surse, veniturile fiind considerate din punct de vedere al Hotararii Guvernului nr. 791/2010 venituri de natura profesionala carora li se aplica prevederile din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010.

Prin prevederile Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010 obligatia platitorului privind declararea, calculul, retinerea si plata contributiilor a fost transferta asupra persoanei fizice. Asadar desi prin art. III alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010, aceste obligatii cadeau in sarcina platitorului de venit, prin normele de aplicare s-a dispus transferarea acestor obligatii pe seama persoanei fizice, platitorul de venit nemaiavand obligatii privind contributiile sociale obligatorii datorate de persoana fizica.

Astfel, am putea chiar ajunge la concluzia ca natura activitatii ajunge sa nu mai capete importanta atat timp cat sunt datorate si platite impozitul pe venit si contributiile obligatorii, acest lucru in conditiile in care activitatea de medic, desfasurata in mod independent care generaza prin urmare venituri din profesii libere, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1. si 2.2 din Codul fiscal.

In ceea ce priveste posibilitatea reconsiderarii veniturilor drept venituri din activitati dependente, precuzam ca Hotararea Guvernului nr. 791/2010 scoate din sfera veniturilor care pot face obiectul reconsiderarii drept venituri dependente veniturile realizate din activtatile desfasurate in mod independent care genereaza venituri din profesii libere.

Criteriile care stabilesc daca o activitate reprezinta activitate independenta sunt prevazute de pct. 19 pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal. Acesta defineste activitatea independenta ca fiind acea activitate care presupune desfasurarea in mod obisnuit, pe cont propriu si urmarind un scop lucrativ.

Printre criteriile care definesc preponderent existenta unei activitati independente sunt:
- libera alegere a desfasurarii activitatii
- libera alegere a programului de lucru
- libera alegere a locului de desfasurare a activitatii
- riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul
- desfasurarea activitatii pentru mai multi clienti
- desfasurarea activitatii nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in in cazul legea de organizare permite.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitmedicicabinete de practica medicala

Data aparitiei: 24 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Impozit pe venit si contributii datorate de medicii colaboratori ai clinicilor private Nota: 4.13 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]