In contextul in care concediile medicale apar tot mai des in ultima vreme, angajatorii trebuie sa stie cum sa procedeze in varii situatii. In exemplul de mai jos, cineva doreste sa afle cum va proceda atunci cand un salariat a depasit durata maxima a concediilor medicale, prevazuta de OUG nr. 158/2005.
"Am primit pentru o salariata un certificat de concediu medical pentru 30 de zile, cu cod 14, care, cumulat cu concediile medicale acordate anterior pe acelasi cod, depasesc durata maxima de 1 an si 6 luni (mai avea dreptul la 26 de zile la concediu medical pana la implinirea duratei maxime de acordare). Potrivit art. 71, alin. (1), lit. f) din Norma de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate constituie refuz justificat la plata indemnizatiilor certificatele de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme. Ne puteti transmite cum trebuie sa procedam in acest caz? Returnam certificatul de concediu medical pentru a fi modificat cu perioada la care mai avea dreptul sau platim partial doar pentru cele 26 de zile ramase pana la limita maxima prevazuta de lege? Dupa terminarea perioadei de 1 an si 6 luni de medical, care este statutul salariatei?"
Raspunsul specialistilor de la Portal Codul Muncii:
Este demn de mentionat inca de la inceput ca, potrivit reglementarilor legale pe care le-ati citat, vor fi refuzate justificat certificatele de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme.
Astfel, certificatul medical din situatia expusa este un certificat medical ce depaseste durata maxima prevazuta de lege asa incat va fi respins la plata in integralitate.
ATENTIE!
Nu are relevanta faptul ca o parte din zile se incadreaza in durata maxima cata vreme certificatul medical depaseste durata maxima prevazuta de lege.
Conform art. 14 alin. (1) si (3) din acelasi act normativ:
Art. 14. - (1) Medicul primar sau, dupa caz, medicul specialist in afectiunea principal invalidanta poate propune pensionarea de invaliditate daca bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(3) Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in raport de pregatirea profesionala si de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
Date fiind aceste circumstante, statutul salariatului este cel pe care il va decide medicul de medicina muncii:
- prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator
- reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in raport de pregatirea profesionala si de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<