Concediul medical - cand se poate prelungi?
Incepand cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, dupa caz,conform Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
In situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii medicale, medicul curant (specialist sau primar) care monitorizeaza afectiunea ce a determinat incapacitatea temporara de munca poate sa formuleze in atentia medicului expert al asigurarilor sociale o propunere de prelungire a concediului medical peste durata de 183 de zile, in scopul evitarii pensionarii de invaliditate, pentru o durata de cel mult 90 de zile, in conditiile art. 2 din Procedura privind prelungirea concediului medical peste 183 de zile pentru cel mult 90 de zile, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare, aprobata prin Ordinul nr. 953/2017.
Concediul medical pentru neoplazii
Fiind un concediu deseori intalnit in ultima vreme, concediu medical mai lung fata de restul, mentionam cateva reglementari cheie:
- Durata maxima pentru concediul medical pentru neoplazii (cod 14) este reglementata prin art. 13 din OUG 158/2005 la un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, in functie de stadiul bolii.
- NU diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.
- Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de neoplazii este de 100% din baza de calcul
- In cazul neoplaziilor si altor boli grave, persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare. Acest aspect este prevazut in art. 9 din OUG 158/2005.

Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale

Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM

Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
...mai multe despre concediul medical pentru neoplazii cod 14 poti citi AICI.
Salariati care se afla deseori in concediu medical
"Ce remedii are un angajator care are un salariat in permanenta sau aproape in permanenta in concediu medical?", se intreba un cititor al PortalCodulMuncii.
Raspunsul specialistilor:
Orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca (art. 6 din Codul muncii), nefiind posibila concedierea pe motivul concediilor medicale repetate.
ATENTIE!
Desi concediile medicale aduc disfunctionalitati importante in activitate si cheltuieli suplimentare, ele trebuie acordate salariatilor.
Imbunatatirea conditiilor de munca si SSM
Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca a evidentiat ca fiecare euro investit in imbunatatirea conditiilor de munca si a securitatii si sanatatii in munca (SSM) aduce un profit de 2,2 euro angajatorului, reducand absenteismul salariatilor din concedii medicale, sporind productivitatea lucratorilor si reducand si cheltuielile aferente concediilor medicale/orelor suplimentare pentru alti salariati care preiau activitatea salariatului bolnav.
IMPORTANT!
Este momentul sa ai GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal! O lucrare exceptionala in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea oricarui tip de concediu, comanda ACUM <<<
Puteti sa analizati oportunitatea unor investitii pentru imbunatatirea conditiilor de munca si a securitatii si sanatatii in munca, care sa asigure reducerea concediilor medicale sau alte masuri adaptate specificului postului ocupat de salariatul respectiv, observa specialistii de la PortalCodulMuncii.