In cadrul noilor masuri care se vor aplica pentru ocuparea fortei de munca de catre tineri se afla si Strategia Nationala pentru Tineret 2014-2020.
Acest program a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Tineretului si Sportului (MTS), in conditiile in care, in prezent, cea mai ridicata rata a saraciei absolute, 8.4 la suta, se inregistreaza la grupa de varsta 15-19 ani.
Strategia in domeniul tineretului are ca obiectiv principal incluziunea tinerilor pe patru paliere - cultura si educatie non-formala, participare si voluntariat, munca si antreprenoriat, sanatate si sport. In acelasi timp, se au in vedere sase domenii de interventie:
- inegalitatea sociala, in conditiile in care peste un sfert dintre tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani traiesc in saracie relativa (28,1 la suta), Romania fiind astfel pe ultimele trei locuri in Uniunea Europeana.
- excluziunea sociala - peste o treime dintre tineri sunt la risc de excluziune, adica 40,3 la suta, fata de 24,3 la suta in UE.
Concedierea perfect legala
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
- ocuparea si antreprenoriatul, pornind de la faptul ca Romania are cel mai ridicat nivel de saracie in randul tinerilor cu varste intre 18 si 24 de ani care lucreaza - 30,7 la suta, fata de 11,2 la suta in UE.
- educatie non-formala si cultura, intrucat 87 la suta dintre tineri nu au participat niciodata la ateliere de creatie, 84 la suta nu au luat parte niciodata la o conferinta sau dezbatere, iar 92 la suta nu au participat la un schimb international de tineret.
- sanatate, sport si recreere, pornind de la realitatea ca 42 la suta dintre tineri nu conuma legume sau fructe, iar 30,2 la suta dintre ei mananca zilnic sau de trei ori pe saptamana produse de tip fast-food, 14,2 la suta beau frecvent alcool, 30,8 la suta sunt fumatori, iar 66,4 la suta considera ca isi petrec timpul liber intr-un mod satisfacator, acesta insemnand emisiuni TV, intalniri cu prietenii si presa.
- participare si voluntariat. Potrivit un studiu din 2013, doar 5 la suta dintre tineri s-au implicat in actiuni civice initiate de organizatii neguvernamentale sau in cele de voluntariat.
Totodata, MTS vrea sa asigure formarea profesionala in managementul proiectului pentru 400 de tineri care, ulterior, sa devina formatori pentru alti tineri, iar in final sa fie specializati aproximativ 10.000 de tineri, la nivel national. Tot in domeniul participare si voluntariat se are in vedere adoptarea Legii voluntariatului.
Sursa: Mediafax