Primul summit social al UE din ultimii 20 de ani a reunit recent la Göteborg (Suedia), presedintii institutiilor UE, sefii de stat si de guvern, partenerii sociali si alte parti interesate.
In prezenta presedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si a prim-ministrului suedez Stefan Löfven, participantii au purtat discutii deschise cu privire la modalitatile de promovare a locurilor de munca si a cresterii economice echitabile in Uniunea Europeana si, totodata, a fost proclamat Pilonul european al drepturilor sociale.
„Europa intoarce incet pagina dupa anii de criza economica, dar inca nu a depasit cea mai mare criza sociala pe care a cunoscut-o de cateva generatii. Ne confruntam cu totii cu provocarile legate de somajul in randul tinerilor, de inegalitate si de transformarile prin care trece piata muncii. In Göteborg, avem ocazia unica de a cauta solutii comune. Ar trebui sa fie un moment istoric – prin proclamarea Pilonului european al drepturilor sociale, demonstram angajamentul nostru comun de a respecta si a proteja dreptul tuturor cetatenilor la egalitate si echitate si dreptul de a beneficia de oportunitati. Acestui prim pas trebuie sa-i urmeze multi altii in aceeasi directie”, a declarat presedintele Juncker.
Summitul a fost axat pe valorificarea noilor oportunitati si abordarea provocarilor comune pentru pietele muncii si modelele de protectie sociala.
Cele trei sesiuni de lucru, desfasurate in paralel, au abordat urmatoarele teme:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
- accesul la piata muncii;
- conditii echitabile de angajare si de munca;
- sprijinirea tranzitiei de la un loc de munca la altul.
Proclamarea Pilonului european al drepturilor sociale de catre Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana subliniaza angajamentul comun al liderilor UE de a sprijini si a proteja cele 20 de principii si drepturi consacrate de acesta.
Cu ocazia Summitului social, a fost publicat si un sondaj Eurobarometru cu tema “Viitorul Europei – chestiuni sociale”, care arata ca mai mult de 8 din 10 europeni cred ca economia de piata trebuie sa fie combinata cu un nivel ridicat de protectie sociala.
Sursa: Europa.eu