Aceasta regula se aplica si in situatia in care datorita specificului activitatii munca este organizata in tura, tura continua, turnus, program fractionat.
Posibilitatea existentei unei durate zilnice a timpului de munca mai mare de 8 ore este prevazuta de art. 112 din Codul muncii . Atunci cand aceasta durata este de 12 ore trebuie sa urmeze o perioada de repaus de 24 de ore.
Asadar, in cazul in care, datorita specificului activitatii, programul de lucru este astfel stabilit incat durata zilei de munca este mai mare de 8 ore, timpul de lucru in celelalte zile lucratoare trebuie sa fie stabilit fara a se depasi, conform ar. 110 alin.(2) din Codul muncii, 40 de ore pe saptamana.
Munca prestata de salariat la solicitarea angajatorului in afara duratei programului normal de lucru, respectiv de 40 de ore pe saptamana, reprezinta ore suplimentare.
In cazul formelor specifice de organizare a timpului de lucru (tura, tura continua, turnus, program fractionat) nu constituie ore suplimentare orele care depasesc durata legala zilnica a timpului de munca (de 8 ore) in cadrul programului de lucru saptamanal de 40 de ore. Insa, orele care depasesc programul de lucru saptamanal de 40 de ore sunt ore suplimentare.
In contractele individuale de munca incheiate cu salariatii trebuie prevazuta repartizarea reala a timpului de munca. Astfel, nu este permis ca, in contractele individuale de munca sa se prevada ca salariatii lucreaza de la 8-16 daca in realitate timpul de munca este repartizat in ture. Asa fiind, contractele individuale de munca trebuiesc modificate prin incheierea de acte aditionale in care se va preciza modalitatea reala de repartizare a timpului de munca.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
In acest sens, trebuie sa aveti in vedere si prevederile art. 116 din Codul muncii potrivit carora angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.
In concluzie, modificarea duratei muncii se modifica numai prin act aditional la CIM si nu unilateral prin decizia angajatorului de completare a Regulamentului intern.