PROIECT: varsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Ce alte noutati vor mai aparea?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
01 Noiembrie 2023
01 Noiembrie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
varsta pensionare femei 65 de anistagiu de cotizarepensie anticipata cu 5 ani inainte
PROIECT: varsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Ce alte noutati vor mai aparea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Va informam ca un nou proiect de Lege privind sistemul public de pensii a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), in data de 31.10.2023. 
 
Potrivit acestuia, varsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei, iar atingerea acesteia se va realiza prin cresterea esalonata a varstelor standard de pensionare.
 
Proiectul prevede si ca persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pot opta pentru mentinerea in activitate, anual, cu acordul angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
 

Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani

 
Concret, proiectul prevede si ca stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar stagiul complet este de 35 de ani:
 
"Incepand cu data finalizarii esalonarii prevazute in anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare si varsta standard de pensionare, prevazute de prezenta lege sunt majorate in functie de evolutia sperantei de viata din Romania, la un interval de maxim 3 ani. In situatia in care se constata o evolutie pozitiva a sperantei de viata, Guvernul va lua masuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare si a varstei standard de pensionare cu jumatate din perioada de crestere a sperantei de viata", se mentioneaza in proiectul publicat de MMSS.
 

Reducerea varstei de pensionare pentru femei

 
Proiectul aflat in dezbatere publica precizeaza ca femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv si care au nascut si crescut copii pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea varstei de pensionare astfel: cu 6 luni pentru un copil nascut si crescut, cu un an pentru doi copii, cu un an si sase luni pentru trei copii, cu doi ani pentru patru copii, cu doi ani si jumatate pentru cinci copii, cu trei ani pentru sase copii si cu trei ani si jumatate pentru sapte copii si peste.
 
Mentionam ca reducerea varstei de pensionare se aplica si in cazul in care numarul de copii cuprinde si copii adoptati si crescuti pe o perioada de cel putin 13 ani.
 
In expunerea de motive se poate observa ca proiectul de lege cuprinde reglementari privind conditiile de reducere a varstei standard de pensionare pentru: activitate desfasurata in fostele grupe I si II de munca, conditii speciale/conditii deosebite de munca; persoanele cu handicap si pensia anticipata.
 
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, in conditii de handicap, beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare in functie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de incadrare in grad si tip de handicap cu valabilitate permanenta, in conditiile legii, dupa cum urmeaza: cu 15 ani, daca au realizat, in conditii de handicap grav, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare; cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditii de handicap accentuat, un stagiu de cotizare contributiv de cel putin 20 de ani; cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
 

Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare

 
Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 5 ani. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate in care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar si a satisfacut serviciul militar.
 
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare in sistemul public de pensii, care nu au implinit varsta standard de pensionare si care au capacitatea de munca diminuata din cauza: accidentelor de munca si bolilor profesionale, constatate conform legii; altor boli si accidente care nu au legatura cu munca; accidentelor de munca si bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale, in cazul elevilor, ucenicilor si studentilor.
 
Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in conformitate cu legislatia in vigoare, aferent lunii pentru care se face plata.
 
"Pensia de invaliditate este o categorie de pensie care nu se acorda definitiv, aceasta fiind conditionata de afectarea temporara a capacitatii de munca a persoanei. Ca urmare, la ivirea riscului invaliditatii, se acorda o pensie de invaliditate supusa unor verificari permanente pentru a se constata daca masurile recuperatorii aplicate au determinat recuperarea capacitatii de munca, iar persoana isi poate relua activitatea. Intrucat pe timpul acordarii pensiei de invaliditate nu se realizeaza stagii de cotizare in sistemul public, nu sunt indeplinite conditiile de stagiu complet de cotizare si ca urmare nu se poate opta pentru o categorie de pensie ce este conditionata de realizarea si chiar depasirea stagiului complet de cotizare. Pentru orice grad de invaliditate, in functie de natura afectarii capacitatii de munca si tipul raportului de munca, capacitatea de munca poate fi considerata pastrata pentru anumite activitati profesionale, la propunerea medicului expert" se mentioneaza in proiect.
 
Principalele aspecte urmarite de noul proiect al Legii pensiilor, vizeaza asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea in noua legislatie a unei formule de calcul bazata pe numarul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivitatii, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar si corelat cu realitatile economice...mai multe despre proiect aici >>>
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]