Legea 93/2019 are aplicabilitate retroactiva? Ce trebuie sa stie angajatorii

Isabela Alexe
Isabela Alexe
27 Mai 2019
27 Mai 2019
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Legea 93/2019 retroactivLegea 93/2019 pensionarevarsta pensionare femei 65 ani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit art. 56 alin. (4) din Codul muncii, pe baza cererii formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca (CIM).


IMPORTANT:

Va readucem aminte ca prin art. IV pct. 21 din O.U.G. nr. 96/2018, astfel cum a fost modificata prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 93/2019, publicata in Monitorul Oficial nr. 354 din 8 mai 2019, a fost introdus alin. (4) in cuprinsul art. 56 din Codul muncii.

Partea buna a acestei modificari legislative este aceea ca a eliminat posibilitatea ca angajatorul sa fie sanctionat contraventional pentru munca nedeclarata...citeste totul munca legea 93/2019 aici >>>



"Conform Legii 93/2019 persoanele fizice au dreptul sa lucreze ca salariati o perioada de maxim 3 ani peste varsta standard de pensionare. Ce se intampla cu contractele de munca pe perioada nedeterminata, care sunt incheiate anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, cu pensionarii pentru limita de varsta?"



Este demn de precizat inca de la inceput ca Legea 93/2019 NU produce efecte retroactiv.

Angajatorul, anterior aprobarii Legii 93/2019, avea posibilitatea sa incheie cu salariatii pensionari contract de munca pe durata determinata in temeiul art. 83 lit. g) din Codul muncii.

ATENTIE!

Astfel, conform art. 83 lit. g) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi incheiat pe durata determinata la angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariu.

In cazul in care angajatorul a incheiat cu pensionarul contract pe durata nedeterminata, acest contract va inceta printr-una dintre modalitatie reglementate de Codul muncii, salariatului nefiindu-i aplicabile dispozitiile Legii 93/2019.


Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]