Recalcularea pensiilor: neconcordantele aparute vor fi remediate in scurt timp, anunta CNPP

Isabela Alexe
Isabela Alexe
12 Septembrie 2024
12 Septembrie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
recalcularea pensiilornoua lege a pensiilor
Recalcularea pensiilor: neconcordantele aparute vor fi remediate in scurt timp, anunta CNPP
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noua lege a pensiilor a intrat in vigoare de putin timp, mai exact la 1 septembrie 2024. Concret, vorbim despre legea nr. 360/2023 care inlocuieste vechea lege a pensiilor, adica legea nr.263/2010.

Totusi, au aparut o serie de neconcordante odata cu transmiterea deciziilor de recalculare si a taloanelor de pensie. Autoritatile anunta ca acestea au fost identificate si vor fi remediate in cel mai scurt timp posibil, iar pensionarii vor primi sumele cuvenite incepand cu data intrarii in vigoare a noii legi.

Aceste declaratii au fost facute in data de 11 septembrie, de catre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).

In cadrul unei postari pe Facebook, CNPP mai observa:

"In aceasta perioada, odata cu transmiterea deciziilor de recalculare si a taloanelor de pensie, au aparut unele neconcordante. Facem referire in special la situatia in care pensionarul a primit talonul de plata cu pensia aferenta lunii august 2024 desi intrase in posesia deciziei de recalculare in cuprinsul careia era evidentiat un venit mai mare.

Aceste situatii izolate au fost determinate de perioada foarte scurta avuta la dispozitie pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii. Aceste disfunctionalitati au fost identificate si vor fi remediate in cel mai scurt timp posibil, urmand ca pensionarii sa primeasca sumele cuvenite incepand cu data intrarii in vigoare a noii legi."

Procesul de recalculare a fost unul amplu si vizeaza recalcularea tuturor pensiilor in plata, la data de 31 august 2024, afectand circa 4,6 milioane de pensionari.

Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu a declarat in urma cu o luna ca peste 3,8 milioane de pensii, adica 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalcularii, iar pentru pensionarii care beneficiaza de majorari, cresterea medie de pensie este de 622 de lei.


Recalcularea pensiilor in termen de 6 luni
 

Va reamintim ca, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 360/2023, pensiile se recalculeaza din oficiu, prin valorificarea din adeverintele care indeplinesc conditiile de valabilitate si legalitate, prevazute la art. 4 alin. (1) si art. 5 alin. (1) din Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operatiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public.

Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>

Concret, la data intrarii in vigoare a Legii nr. 360/2023, vorbim despre 1 septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislatiei anterioare devin pensii in intelesul noii legi, adica se recalculeaza prin inmultirea numarului total de puncte realizat cu valoarea noua a punctului de referinta. 

Numarul total de puncte realizate se obtine prin insumarea punctajelor anuale realizate cu numarul de puncte de stabilitate...mai multe despre recalcularea pensiilor >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]