Au aparut acte normative care modifica aspecte precum salarizarea, formarea profesionala sau sanctiunile specifice in domeniul bugetar. Pentru a sti ce legi au intrat in vigoare si cum vor decurge lucrurile de acum incolo, cititi mai jos explicatii detaliate pentru unele dintre ele.
1. A fost adoptata norma de interpretare sub forma OUG nr.43/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016. Aceasta precizeaza anumite schimbari in ceea ce priveste salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative
... vezi modificarile legii>>
Prin ordonanta de urgenta sunt puse in aplicare valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.
Totodata, au fost facute clarificari asupra unor prevederi ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 in ceea ce priveste salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Au aparut modificari referitoare la definirea sintagmei "fiecare functie", a drepturilor salariale luate in considerare la stabilirea nivelului maxim al salariilor de baza/indemnizatiilor de incadrare, la modul de determinare a drepturilor aferente activitatii prestate in linia de garda, in functie de salariile de baza prevazute in anexa nr. 1 din O.U.G. nr. 57/2015.
Astfel, din luna august, anul curent:
- in ceea ce priveste stabilirea nivelului maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei publice, se iau in considerare numai drepturile salariale prevazute in actele normative in ceea ce priveste salarizarea personalului platit din fonduri publice, nefiind incluse drepturile stabilite sau recunoscute prin hotarari judecatoresti.
- pentru personalul didactic din invatamantul superior/universitar nivelul salariului de baza similar in plata sau al salariului de baza maxim corespunzator functiei didactice ocupate se stabileste cu respectarea criteriilor care s-au avut in vedere la acordarea salariului de incadrare intre minim si maxim, cu toate elementele care fac parte din salariul de baza.
- din octombrie 2016 personalul sanitar care beneficiaza de pregatire superioara va primi, pentru garzile efectuate in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, o remuneratie majorata,
astfel ca tariful orar se determina in functie de salariul de baza prevazut in anexa nr. 1 din O.U.G. nr. 57/2015.
2. A aparut OUG nr.53/2016 pentru modificarea si completarea art. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara. Noua lege spune ca le este interzis operatorilor economici la care statul si unitatile administrativ-teritoriale detin o participatie unica sau majoritara sa acorde remuneratii reprezentantilor in adunarile generale ale actionarilor.
... vezi modificarile legii>>
De asemenea, art. 14 se modifica si se completeaza, cu un nou aliniat, dupa cum urmeaza: "In exercitarea calitatii de actionar la societatile la care detin direct sau indirect o participatie unica sau majoritara, statul si unitatile administrativ-teritoriale acorda mandate cu titlu gratuit reprezentantilor sai in adunarile generale ale actionarilor acestor societati. Aceste mandate se aduc la indeplinire ca sarcina de serviciu si pe baza atributiilor stabilite conform fisei postului."
Astfel, modificarea si completarea art. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare este necesara avand in vedere ca intreprinderile publice la care statul detine participatii integrale sau majoritare sau participatii care le asigura controlul sunt un segment important al economiei nationale si pot influenta dezvoltarea economica a tarii.
3. Adoptarea tacita a OUG nr. 20/2016 de catre Senat a avut loc in data de 11 octombrie, aceasta modificand ordonanta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.
Astfel, adoptarea acestei ordonante va reduce disfunctionalitatile existente in cadrul salarizarii personalului bugetar.
Conform acesteia, personalul platit din fonduri publice care beneficiaza de un cuantum al salariilor de baza sau indemnizatiilor de incadrare mai mic decat cel stabilit la nivel maxim pentru fiecare functie, grad/treapta, gradatie, vechime in functie sau specialitate, va fi remunerat la nivelul maxim de salarizare, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Aceasta reglementare era necesara dat fiind faptul ca la nivelul institutiilor existau niveluri diferite de salarizare pentru aceeasi functie.
Insa, proiectul de lege care a primit aviz inca din iunie 2016, trebuie dezbatut si de Camera Deputatilor.
Ramai la curent cu toate modificarile salarizarii pentru bugetari>>