Codul fiscal reglementeaza in Capitolul IX veniturile obtinute din alte surse. Astfel, in conformitate cu art. 78 lit. c) sunt incluse in categoria veniturilor din alte surse veniturile sub forma diferentelor de pret pentru anumite bunuri, servicii si alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, fosti salariati, potrivit clauzelor contractului de munca sau in baza unor legi speciale.
Asadar, fostii salariati vor putea beneficia de plata acestor prime in temeiul contractului individual sau colectiv de munca.
Veniturile din alte surse se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 16% aplicata asupra venitului brut (art. 79 alin. (1) din Codul fiscal). Astfel, fostul angajator are obligatia retinerii la sursa in momentul platii veniturilor a impozitului in cota unica de 16% asupra venitului brut.
Conform art. 79 indice 1 lit. a) si o) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire:
- salariile de baza;
- sporurile si adaosurile de orice fel;
- indemnizatii pentru trecerea temporara in alta munca, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, precum si alte indemnizatii de orice fel, altele decat cele mentionate la pct. 3, avand aceeasi natura;
- recompensele si premiile de orice fel;
- sumele reprezentand premiul anual si stimulentele acordate, potrivit legii, personalului din institutiile publice, cele reprezentand stimulentele acordate salariatilor agentilor economici;
- sumele primite pentru concediul de odihna, cu exceptia sumelor primite de salariat cu titlu de despagubiri reprezentand contravaloarea cheltuielilor salariatului si familiei sale necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna;
- sumele primite in caz de incapacitate temporara de munca;
- valoarea nominala a tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii;
- orice alte castiguri in bani si in natura, primite de la angajatori de catre angajati, ca plata a muncii lor;
………………………………………………………………………
o) alte drepturi sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor.
In concluzie, pot fi acordate premii, in temeiului contractului de munca, pentru anii in care beneficiarii acestor venituri au fost salariatii unitatii platitoare chiar daca la momentul platii acestor bonificatii nu mai au calitatea de salariat.