"Avem de-a face cu un salariat care si-a luat cate zile de concediu de odihna s-a putut. Sunt deja epuizate zilele de concediu de odihna legale pentru anul 2014. Acum salariatul doreste zile de concediu in avans pentru 2015. Se poate asa ceva? Daca da, in ce conditii si cum procedam pentru ca noi nu am mai intalnit o astfel de situatie."
Expertii PortalCodulMuncii.ro ne ofera un raspuns clar:
Asa cum se prevede si in Codul muncii, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului pentru programarile individuale.
Codul muncii arata foarte clar faptul ca zilele de concediu de odihna se efectueaza in fiecare an si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Desi nu este reglementata posibilitatea ca salariatul sa efectueze in avans concediul de odihna, pentru o programare individuala angajatorul se poate consulta cu salariatul iar pentru programarile colective se va consulta cu sindicatul/reprezentantii salariatilor si poate acorda in avans concediul de odihna. Conditia este sa se respecte dispozitiile art. 148 alin. (5) din Codul muncii.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Art. 148. – (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.