Analizam situatia expusa de o abonata ClubLegislatiaMuncii.ro. Persoana in cauza a iesit la pensie de drept, din anul 2013, din cadrul nedidactiv. A fost reangajata la unitatea de invatamant cu contract de munca pe un an de zile pana la deblocarea posturilor.
Dansa ne expune situatia urmatoare: "Acum dupa ce am incheiat anul nu mi se acorda banii pe concediu de odihna. Am acest drept?"
Specialistii ClubLegislatiaMuncii.ro ne ofera un raspuns cu privire la aceasta situatie:
Concediu, de odihna neefectuat se compenseaza numai in cazul in care inceteaza raportul de munca. Pana atunci, concediul se efectueaza in natura si se acorda o indemnizatie de concediu calculata conform prevederilor legale aplicabile.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Art. 146 - Codul muncii republicat
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
ART. 10 - Ordinul MECTS nr. 5559/2011
(1) Pe durata concediului de odihna cadrele didactice au dreptul la o indemnizatie calculata in raport cu numarul zilelor de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza, a sporului de vechime si, dupa caz, a indemnizatiei de conducere, luate impreuna, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu. In cazul in care concediul de odihna se efectueaza in cursul a doua luni consecutive, media veniturilor se calculeaza distinct pentru fiecare luna in parte.
(2) Media zilnica a veniturilor se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu de odihna.
(3) In calculul indemnizatiei concediului de odihna acordat cadrelor didactice se iau in considerare si drepturile salariale care se acorda cu caracter permanent.
(4) Pentru cadrele didactice incadrate cu fractiuni de norma indemnizatia de concediu se calculeaza avandu-se in vedere drepturile salariale corespunzatoare, cuvenite pentru fractiunea de norma sau fractiunile de norma care se iau in calcul.
(5) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste cu cel putin 5 zile inaintea plecarii in concediu.
ART. 13
In cazul in care, dupa ce personalul didactic a efectuat concediul de odihna, contractul individual de munca a incetat, acesta este obligat sa restituie unitatii partea din indemnizatia de concediu corespunzatoare perioadei nelucrate din anul pentru care i s-a acordat acel concediu.