Date fiind aceste circumstante, se prevede la alin. (2) ca indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Ce regim va avea al 13-lea salariu? Poate fi considerat ca fiind o indemnizatie suplimentara pentru concediul de odihna?
"Pentru personalul din departamentul Administrativ se acorda al 13-lea salariu in 4 transe, pentru fiecare trimestru, sub forma de prima. In contractul de munca, respectiv in Revisal aceasta prima nu este mentionata. Avand in vedere caracterul permanent de acordare a acestei prime, se poate include la veniturile brute in vederea stabilirii mediei zilnice pentru concediu de odihna?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
Legis Plus Legislatia Muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca.
Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
ATENTIE!
Media zilnica se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in lunile ultimele 3 luni si numarul de zile lucrate. In ceea ce priveste al 13 salariu mentionam ca adaosurile NU reprezinta, potrivit Codului muncii, elemente obligatorii ale indemnizatiei de concediu de odihna.
Insa, in jurisprudenta Curtii Europene de Justitie daca adaosurile au caracter permanent acestea vor trebui luate in considerare la calculul indemnizatiei de concediu de odihna.
...pentru mai multe detalii despre decizia Curtii Europene consulta PortalCodulMuncii >>>
Avand in vedere jurisprudenta Curtii Europene de Justitie apreciem ca al 13 lea salariu va fi luat in calcul la stabilirea indemnizatiei de concediu de odihna.
Salariul minim pe economie va ajunge la 2.050 lei din 2019
Salariul minim pe economie va creste din nou atingand in 2019 valoarea de 2.050 de lei brut, conform unor declaratii ale lui Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.
Acesta a declarat ca decizia va fi anuntata in curand, printr-o hotarare de Guvern, iar in acest fel romanii vor avea 150 de lei in plus la salariu. Se doreste o crestere constanta a salariului minim pe economie in fiecare an, pana in 2022...citeste mai multe despre salariul minim aici >>>