Valabil la 16.09.2011
Multi dintre angajatori fie nu cunosc legislatia in vigoare, fie incearca sa gaseasca solutii prin care, asa cum cred acestia, activitatea firmei s-ar desfasura in continuare fara sa fie afectata in cazul in care o salariata anunta in scris angajatorului starea de graviditate. In aceste situatii, angajatorii au obligatia de a respecta legea si de a cunoaste prevederile care mentioneaza ca angajatorul nu poate sa o concedieze pe angajata aflata intr-o astfel de situatie si ca desfiintarea locului de munca sau invocarea necorespunderii profesionale devin motive care nu sunt valide.
Potrivit art. 2 lit. c) din OUG 96/2003 privind potectia maternitatii la locul de munca, salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.
De asemenea, conform art. 21 alin. (1) din OUG 96/2003, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatei prevazute la art. 2 lit. c) - e), din motive care nu au legatura directa cu starea sa.
Aceste dispozitii nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Si potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii - Legea 53/2003, republicata, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
In concluzie, pe durata in care femeia salariata este gravida si angajatorul a fost informat de acest fapt, salariata nu poate fi concediata decat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii (art. 60 alin. (2) din Codul muncii).