Studiu de caz: Inadmisibilitatea concedierii salariatei gravide

15 Septembrie 2011
15 Septembrie 2011
Codul munciiOUG 96/2003salariata gravidaconcediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 16.09.2011

Multi dintre angajatori fie nu cunosc legislatia in vigoare, fie incearca sa gaseasca solutii prin care, asa cum cred acestia, activitatea firmei s-ar desfasura in continuare fara sa fie afectata in cazul in care o salariata anunta in scris angajatorului starea de graviditate. In aceste situatii, angajatorii au obligatia de a respecta legea si de a cunoaste prevederile care mentioneaza ca angajatorul nu poate sa o concedieze pe angajata aflata intr-o astfel de situatie si ca desfiintarea locului de munca sau invocarea necorespunderii profesionale devin motive care nu sunt valide.

Potrivit art. 2 lit. c) din OUG 96/2003 privind potectia maternitatii la locul de munca, salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

De asemenea, conform art. 21 alin. (1) din OUG 96/2003, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatei prevazute la art. 2 lit. c) - e), din motive care nu au legatura directa cu starea sa.

Aceste dispozitii nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Si potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii - Legea 53/2003, republicata, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

In concluzie, pe durata in care femeia salariata este gravida si angajatorul a fost informat de acest fapt, salariata nu poate fi concediata decat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii (art. 60 alin. (2) din Codul muncii).

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]