Studiu de caz: Procedura de detasare si suspendarea contractului individual de munca

02 Septembrie 2011
02 Septembrie 2011
Codul munciilocul munciidetasare angajat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 5.09.2011

O societate doreste sa detaseze un salariat la o societate colaboratoare aflata in alta tara. Pe toata perioada detasarii se suspenda contractul individual de munca, astfel ca salariatul va incheia un contract cu societatea din cealalta tara, de unde va primi si salariul. Cum se va proceda in cazul in care salariatul doreste sa se prelungeasca si valabilitatea contractului din tara? Ce conditii existente in lege pot reglementa situatia prin care sa nu fie suspendat contractul pe perioada detasarii? Daca cele doua contracte se mentin in paralel, se incalca legea?

Conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Daca angajatorul dispune masura temporara a detasarii, contractul individual de munca incheiat cu salariatul se suspenda pe durata detasarii in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii. Locul muncii se modifica la alt angajator in baza deciziei de detasare a angajatorului care il detaseaza pe salariat. Prin urmare, salariatul detasat va presta activitate pentru angajatorul la care a fost detasat fara a incheia un contract individual de munca cu acesta.

Contractul individual de munca incheiat de salariat cu angajatorul care l-a detasat ramane in fiinta, dar este suspendat pe toata durata detasarii. Astfel, in cadrul unor relatii de colaborare, primul angajator convine sa cedeze, pe o anumita perioada de timp, drepturile si obligatiile ce rezulta din contractul individual de munca unui alt angajator.

In consecinta, nu este posibila mentinerea in executare a contractului individual de munca daca salariatul este detasat, ci asa cum am aratat, contractul se suspenda pana la data la care detasarea inceteaza.

Salariatul poate cumula doua functii in baza a doua contracte individuale de munca atat la acelasi angajator cat si la angajatori diferiti daca nu exista o incompatibilitate legala. Intr-o astfel de situatie salariatul nu este detasat, ci incheie un alt contract individual de munca cu acelasi angajator sau cu altul.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]