Dupa cum prevede legea in baza art. 7 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, concediul pentru cresterea copilului se acorda pe baza de cerere aprobata de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
Se precizeaza ca in cazul ersoanelor indreptatite care realizeaza venituri din activitati independente sau agricole si care nu lucreaza in baza unui contract de munca, concediul reprezinta intreruperea/suspendarea activitatii pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, in situatia solicitarii drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) si (4) din ordonanta de urgenta.
In plus, persoanele care frecventeaza cursurile preuniversitare, universitare, postuniversitare de masterat si de doctorat beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului indiferent daca intrerup sau nu frecventarea cursurilor pe perioada de pana la implinirea de catre copil a varstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Concediul si indemnizatiile lunare pentru cresterea copilului se acorda astfel persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, anterior datei la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a incuviintat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
Mai mult decat atat, de aceste drepturi beneficiaza si persoanele care au realizat in perioada de referinta avuta in vedere venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora. Se iau in considerare perioadele prevazute la art. 2 alin. (5) lit. o)- s) din OUG 111/2010 si in situatia in care persoana admisa la cursurile unei alte forme de invatamant preuniversitar sau, dupa caz, universitar, postuniversitar de masterat sau de doctorat, organizat potrivit legii, nu poate incepe cursurile din motive medicale, inclusiv starea de graviditate ori maternitate.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul muncii si Legea Dialogului Social
40 Modele de Regulament Intern
Referitor la respingerea dosarului in baza motivului mentionat, se precizeaza ca nu exista temei legal de respingere a dreptului de obtinere a indemnizatiei si concediului pentru cresterea copilului decat data persoana nu indeplineste conditiile de a obtine acest drept. Functia de administrator nu constituie un motiv legal in vederea respingerii dosarului in cauza.
Prin urmare, este bine de stiut in ce conditii se cuvine dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c);
e) incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul stimulentului de insertie nu mai realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, si solicita revenirea in concediul pentru cresterea copilului, daca cererea este depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data.
Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda de la datele prevazute la alin. (1) lit. a)- d), dar nu mai devreme de data la care s-a aprobat concediul pentru cresterea copilului ori a incetat realizarea de venituri supuse impozitului. Daca persoana indeplineste conditiile mentionate mai sus si nu mai realizeaza venituri supuse impozitarii in temeiul Codului fiscal, o sfatuim sa conteste decizia de respingere a dosarului si sa arate ca detine o functie neremunerata si pe cale de consecinta nu este in situatia obtinerii de venituri ceea ce ar fi o piedica pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului.